Chicu: Exporturile Moldovei în UE ar trebui completate cu mărfuri cu valoare adăugată sporită

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, consideră că exporturile țării către Uniunea Europeană trebuie completate cu mărfuri cu valoare adăugată sporită. Potrivit agenției INFOTAG despre aceasta Șeful Executivului a declarat la evenimentul de marcare a 5 ani de la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) dintre Moldova și UE.

Ion Chicu

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Businessului European (EBA). La acesta au participat oficiali europeni, reprezentanți ai corpului diplomatic, miniștri și șefi a instituțiilor publice, reprezentanți ai business-ului de pe ambele maluri ale Nistrului.

Reclame

Ion Chicu a menționat că odată cu semnarea Acordului „mărfurile autohtone nu mai au nevoie de viză pentru a merge în UE”, fapt ce stimulează exportul în UE.

Potrivit lui, circa 70% din exporturile Republicii Moldova sunt în UE, și peste 1800 de companii exportatoare moldovenești din totalul de cca 2500 sunt orientate spre piața UE.

„Avem nevoie de parteneri în toate părțile lumii. Cifrele arată cât de multe putem face când învățăm și nu ne temem de schimbări. Este important ca exporturile noaste în UE să fie completate cu mărfuri cu o valoare adăugată sporită, or actualmente, materia agricolă predomină în detrimentul produselor agroalimentare procesate”, a spus premierul.

Șeful Guvernului a vorbit despre migrația tinerilor, menționând că problema necesită tratată înțelept și hotărât.

„Avem tineri energici și educați – țara investește în educația și sănătatea lor, dar cum ajung maturi ei pleacă. Trebuie să elaborăm și să implementăm programe care pot convinge tinerii să rămână în Moldova, să se implice în modernizarea țării. Solicit suportul UE și al partenerilor de dezvoltare în competiția pentru resursele de muncă”, a menționat Ion Chicu.Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.