Protest la Chișinău: Demisia Guvernului și alegeri anticipate!

Demisia actualului Guvern și dizolvarea Parlamentului cu ulterioara organizare a alegerilor anticipate – acestea au fost cerințele participanților la o acțiune de protest organizată duminică, 1 martie, în Piața Marii Adunări Naționale. Într-o rezoluție votată de protestatari, aceștia își manifestă „profunda îngrijorare de faptul că Igor Dodon, împreună cu partidul său de buzunar, Partidul Socialiștilor, a obținut o serie de poziții cheie în stat, iar ca urmare astăzi persistă o criză politică, socială și chiar morală”, transmite IPN.

Evgheni Lachi / ipn.md

Participanții la acțiune au solicitat și demisia președintelui țării. „Săptămânal asistăm la rușinoasele și umilitoarele ședințe de lucru ale președintelui republicii, președintelui Parlamentului și a prim-ministrului. Cu ce se deosebesc acestea de faimoasele ședințe ale polit-birourilor sovietice? El își permite să se răstească la ambasadorii statelor membre ale UE, care ne acordă un sprijin permanent. El sfidează valorile noastre naționale, dă cu piciorul în demnitatea noastră și Independența noastră pe care cu atâtea jertfe au apărat-o combatanții noștri în momente de grea cumpănă în 1992, în războiul cu Federația Rusă”, se menționează în rezoluție.

Reclame

Membrii grupului coordonator al acțiunii de protest au declarat că mișcarea lansată în cadrul acțiunii de protest are drept scop să unifice societatea civilă pentru a supraveghea procesului politic din țară. Ei au mai spus că această mișcare nu este una politică și nici nu se va transforma în partid politic.

Ex-parlamentarul și unul dintre semnatarii declarației de independență, Andrei Baștovoi, a spus că în ultimele luni este resimțit un lucru ieșit din comun, „și mai oribil decât ceea ce era pe timpul lui Vladimir Plahotniuc: „Oamenii sunt dați de pământ cu demnitatea apărată în 1992. Nu mai putem tolera acest Guvern aservit unui singur om și care este departe de a se gândi la noi, la oameni. De aceea acest Guvern trebuie să plece și noi vom cere insistent demisia acestui Guvern. Și Parlamentul care s-a constituit, dacă inițial aveam niște speranțe în el, vedem că acesta s-a reorganizat și nu mai reprezintă doleanțele oamenilor. De aceea și acest Parlament trebuie dizolvat și anunțate alegeri anticipate”, a menționat Andrei Baștovoi.

Alt membru al Grupului de inițiativă, Valentin Eşanu, om de afaceri, a declarat că toți oamenii au aceleași probleme generate de „regimul criminal al lui Dodon”. „Noi vedem că statul nu ne mai poate apăra interesele noastre, ale cetățenilor. Statul este capturat. Lumea se adună și astăzi este un bun început și noi nu trebuie să cedăm. Nu am stat în genunchi nici pe timpul lui Plahotniuc și nici pe timpul lui Dodon nu am să stau”, a spus activistul.

Ion Eșanu, student, medic rezident, a spus că din 2009 încoace oamenilor li se tot spune că vor trăi mai bine, dar de fapt cu fiecare an e tot mai rău. „Vreau să fac apel către tineret – uitați de culoare politică, de apartenență etnică, pentru că suntem toți un popor. Trebuie să fim uniți, să ieșim și să-i scoatem afară”, a mai spus tânărul.

Pe lângă demisia Guvernului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, participanții la acțiune au cerut demisia Consiliului Audiovizualului, precum și consolidarea unei societăți civile reale, care să efectueze un control eficient asupra activității organelor de stat – Guvern, Parlament, televiziunea publică, organele de drept etc.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.