Tiraspolul planifică să exporte curent electric în România

Centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova, planifică să-şi extindă capacităţile şi să înceapă să exporte în 3-4 ani curent electric în România, imediat ce Chişinăul îşi va sincroniza sistemul electric cu cel european. Declaraţii în acest sens a făcut directorul întreprinderii, Alexei Șirma, citat de presa din regiune. Şirma a declarat că Chişinăul s-a angajat în faţa Rusiei să ofere acces Centralei de la Cuciurgan, deţinută de gigantul rus Inter RAO EES, la infrastructura moldovenească pentru ca aceasta să poată exporta în România.

macos.livejournal.com

„Sistemul energetic moldovenesc examinează posibilităţile de consolidare a legăturilor cu sistemele energetice occidentale, inclusiv ale României. Noi aşteptăm când se va încheia acest proces. În septembrie a avut loc şedinţa Comisiei de cooperare economică dintre Moldova şi Rusia. Unul din angajamentele de atunci spunea că autorităţile de la Chişinău vor oferi Centralei de la Cuciurgan acces la infrastructură, pentru ca aceasta să-şi extindă posibilităţile de export”, a declarat Alexei Şirma citat de moldova.europalibera.org.

Reclame

„Acum se lucrează la asta şi noi am propus ca experţii noştri să participe la grupurile de lucru respective, să nu ne trezim apoi că parametrii tehnici nu permit exportul curentului de la Centrala de la Cuciurgan către România. Proiectele sunt planificate pentru anii 2023-2024”, a mai declarat şeful întreprinderii din Transnistria.

Centrala de la Cuciurgan este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul transnistrean şi produce curent electric din gazele livrate de Federaţia Rusă Republicii Moldova. Regimul de la Tiraspol nu achită Gazprom-ului consumul de gaze, iar datoria, care deja depăşeşte 7 miliarde de dolari, este trecută pe seama Republicii Moldova.

Potrivit lui Alexei Şirma, la aceeaşi şedinţă a comisiei moldo-ruse, oficialii de la Moscova ar fi sugerat Chişinăului să semneze contracte cu Cuciurganul pe termene mai lungi de un an. Acest lucru ar permite centralei să-şi facă planuri pe termen mai lung şi să modernizeze echipamentele. „Dacă va exista cerere, RAO EES poate investi şi în construirea de noi centrale”, a spus responsabilul de la Tiraspol.

Centrala de la Cuciurgan a majorat anul trecut cu 8 la sută volumele de curent electric produs şi exportat pe malul drept al Republicii Moldova, iar acum se pregăteşte de semnarea unui nou contract cu Chişinăul, în condiţiile în care actualul contract expiră pe 1 aprilie. Cota energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan în balanţa energetică a Republicii Moldova este de peste 60 la sută. În prezent, aceasta funcţionează acum la mai puţin de 20 la sută din capacitate.Categorii:Transnistria

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.