Durata timpului de votare e prea mare în Republica Moldova, studiu

Durata votării în Republica Moldova este cu două ore mai mare decât media europeană şi nu este justificată, având în vedere că în primele ore de la deschiderea secţiilor, precum şi înainte de închidere, fluxul de alegători este foarte mic. Pe de altă parte, durata mare a procesului de votare creează alte dificultăţi, în special surmenajul funcţionarilor electorali. Constatările se conţin într-un studiu realizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, scrie IPN.

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Durata procesului de votare în Republica Moldova este de 14 ore – de la 07.00 până la 21.00, fiind cu două ore mai mare decât media europeană. Procesul de vot durează mai mult doar în Italia şi Marea Britanie, în timp ce în alte ţări acesta este de până la 12 ore. CICDE recomandă reducerea timpului de votare cu două ore.

Centrul propune trei scenarii: deschiderea secţiilor cu două ore mai târziu, închiderea secţiilor cu două ore mai devreme sau deschiderea cu o oră mai târziu şi închiderea cu o oră mai devreme. Studiul arată că la ultimele scrutine, în perioadele respective au votat mai puţin de 70 de mii de alegători.

Un argument suplimentar în favoarea scenariului conform căruia votarea ar dura de la 07.00 până la 19.00 este faptul că după încheierea votării urmează procedura de numărare a buletinelor de vot, procedură care solicită timp, concentrare şi efort intelectual din partea funcţionarilor electorali şi ar fi de dorit să fie desfăşurată la o oră de seară potrivită.

„Durata timpului efectiv de votare în reglementarea actuală – 14 ore – este prea mare şi nu este justificată. Scurtarea acesteia cu două ore se încadrează în practica internaţională şi ar avea o serie de avantaje pentru administrarea electorală şi alţi actori electorali, fără să genereze efecte negative majore”, concluzionează CICDE.Categorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.