Șapte cazuri suspecte de coronavirus în R. Moldova

Al şaptelea caz suspect de coronavirus la un copil care vine dintr-o zonă de risc. Anunţul a fost făcut aseară de către ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul şedinţei Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, convocată de premierul Ion Chicu cu miniştrii şi directorii instituţiilor responsabile. În cadrul şedinţei a fost prezentată informaţia actualizată referitoare la evoluţia situaţiei epidemiologice în ţară şi măsurile întreprinse de autorităţi pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului Covid-19.

„Încă un caz suspect la un copil care vine dintr-o zonă de risc. La moment sunt şapte cazuri suspecte. Probele de laborator se efectuează şi vor fi rezultatele pe parcursul zilei de mâine, vom veni cu rezultatele testelor de laborator”, a declarat ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

Reclame

Potrivit ministrei, în contextul persoanelor care au venit cu ruta Milano-Chişinău, au fost identificate acţiuni pentru a fi găsite persoanele care au completat date eronate.

În cadrul şedinţei, premierul Ion Chicu a propus să fie întrerupt procesul de studii începând de miercuri, 11 martie, până duminică – 15 martie.

„Vrem să discutăm despre o eventuală întrerupere a procesului de studii din 11 martie până duminică inclusiv. În perioada respectivă vin cetăţeni şi noi vrem să protejăm copiii”, a menţionat premierul Ion Chicu.

„Am solicitat ca în fiecare zi să primim informaţii operative din fiecare şcoală (….) Sunt de părere că în şcoală copiii se află sub o supraveghere mai strictă decât acasă”, a răspuns ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici.

La rândul său, şeful Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus că riscurile nu sunt atât de mari pentru coronavirus, întrucât există un singur caz confirmat de coronavirus în Moldova.

Iar ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a informat că fluxul de pasageri din ţările cu focar de Covid-19 este în uşoară scădere.

Comisia a decis un şir de măsuri restrictive menite să prevină importul şi răspândirea infectării, printre care este sistarea zborurilor spre şi din Republica Italia, interzicerea operatorilor companiilor aeriene de a lua la bord pasageri care călătoresc din Republica Italia, Iran, China, Coreea de Sud spre Moldova, obligarea operatorilor aerieni de a informa pasagerii curselor, care s-au îmbarcat din Italia, Iran, China şi Coreea de Sud, inclusiv celor care au tranzitat aceste state, spre Moldova despre necesitatea declarării pe răspundere proprie a informaţiilor prevăzute în fişa epidemiologică şi despre plasarea în carantină la domiciliu pe termen de 14 zile.

Ieri, în cadrul unui briefing, ministra Sănătăţii anunţase despre şase persoane adulte suspecte de coronavirus, care au fost internate ieri la Spitalul „Toma Ciorbă” din capitală. Toate persoanele au fost aduse de la frontierele tereste şi aeriene, li s-au prelevat probele şi ulterior vor fi prezentate rezultatele. Primul caz de infectare cu noul coronavirus în Republica Moldova a fost anunţat sâmbătă seara. Victima este o femeie în vârstă de 48 de ani, care a venit cu avionul din Italia.Categorii:Actualitate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.