Coronavirus: Îndemnul celor două Mitropolii Ortodoxe din R. Moldova

Cele două Mitropolii Ortodoxe din Republica Moldova, – Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) și cea a Moldovei (Patriarhia Rusă), – își îndeamnă enoriașii la rugăciune, în contextul înregistrării primelor trei cazuri de coronavirus Covid-19, precum și la respectarea tuturor regulilor stabilite de autorități cu privire la igienă și sănătate publică.

Foto: Dan Guțu / ipn.md

„Mitropolia Basarabiei își exprimă îngrijorarea față de starea de sănătate a credincioșilor săi și, în acest context, reînnoiește apelul la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de către Ministerul Sănătății și autoritățile abilitate ale statului, cum ar fi: spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc”, se arată într-un comunicat de presă emis de către Mitropolia Basarabiei.

Reclame

În comunicat se mai spune că „pentru prevenirea răspândirii pericolului de contaminare cu noul virus Covid-19 recomandăm tuturor clericilor din cadrul Sfintei Noastre Mitropolii, ca la intrarea în sfintele locașuri să fie aplicate minimum de măsuri pentru igienizare, iar obiectele din biserică cu care intră credincioșii în contact să fie igienizate cu dezinfectanți, mai des decât au făcut-o până acum”. ”Credincioșilor le recomandăm, ca în cazul în care au suspiciuni în ceea ce privește starea lor de sănătate, să urmeze sfaturile medicilor și să se roage acasă ascultând sfintele slujbe la posturile tv și radio care le difuzează( ex.: Trinitas Tv, Radio Trinitas…)”, se mai arată în comunicat.

Mitropolia Basarabiei îi îndeamnă pe toți credincioșii și clericii săi „la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate și responsabilitate, cerându-I Milostivului Dumnezeu ocrotirea și binecuvântarea Sa /…/”.

Și Mitropolia Moldovei a emis un comunicat de presă în care le cere tuturor clericilor și credincioșilor săi „să respecte cu strictețe prevederile emise de instituțiile administrației publice și sanitare /…/, precum și toate recomandările de imediată necesitate în ceea ce privește igiena și sănătatea publică în contextul răspândirii virusului COVID-19”.

”Reiterăm și îndemnul la rugăciune, adresat tuturor clericilor, monahilor și credincioșilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova, cerând mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a Sfinților Tămăduitori, a Sfântului Arhanghel Rafail și a tuturor Sfinților, pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi în lume de noul virus și pentru întărirea noastră fizică și duhovnicească, pentru că aceasta este una din datoriile principale ale creștinului de a se ruga unii pentru alţii.

De asemenea, recomandăm clerului ca în sfintele locașuri să se întreprindă cu regularitate spălarea, curățarea și dezinfectarea suprafețelor și a icoanelor cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool, precum și aerisirea permanentă a spațiilor.

La fel, recomandăm tuturor de a fi precauți la contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute, recomandându-le consultarea în regim de urgență a medicului.

Totodată, aducem la cunoștință credincioșilor că au posibilitatea de a se împărtăși în această perioadă a postului și în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă, astfel încât cei care au ocazia, să se împărtășească în aceste zile, pentru a micșora aglomerația din Sfintele Locașuri în zilele de duminică”, se mai spune în comunicatul Mitropoliei Moldovei .Categorii:Actualitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.