Germania va oferi în continuare susținere învățământului profesional tehnic agricol din R. Moldova

Mai mulţi manageri, maiștri instructori și profesori din instituții de învățământ profesional tehnic din țară au beneficiat de instruiri și cursuri de formare profesională în cadrul unui proiect susținut financiar de Guvernul Germaniei prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

oficial.md

Partenerii proiectului sunt dispuși să colaboreze în continuare în vederea preluării experienței germane și pe alte sectoare din agricultură, după cum au declarat la o întâlnire cu ministrul de resort, Ion Perju, desfăşurată marţi, 10 martie.

Reclame

În cadrul acestui proiect a fost realizat pachetul pentru programul de formare profesională în domeniul mecatronică mașini și utilaje agricole. Astfel, a fost elaborat Profilul Ocupațional – tehnician mecatronică mașini și utilaje agricole, Planul de învățământ, Curricula, Planul de instruire la instituție și întreprindere, Standardele de calificare. Totodată, un grup de manageri, maiștri instructori și profesori de la instituțiile de învățământ profesional tehnic din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) au beneficiat de instruiri în două runde, în cadrul unui centru specializat din Germania.

„Pregătirea forței de muncă calificată în domeniul agricol, conform cerințelor și solicitărilor angajatorilor, este una din sarcinile primordiale ale sistemului de învățământ profesional tehnic din țară. MADRM apreciază și conștientizează importanța dezvoltării acestui sistem de învățământ, suntem flexibili și deschiși pentru implementare și dezvoltare. Astfel, vom spori calitatea procesului de pregătire profesională în domeniul agricol, iar suportul acordat de experții germani, va asigura sustenabilitatea și durabilitatea formării profesionale în domeniul mecatronicii mașinilor și utilajelor agricole, va dezvolta și consolida capacitățile de pregătire a specialiștilor în acest domeniu”, a subliniat Ion Perju. 

La rândul său, Oana Vodița, manager de proiect, a informat că partenerii proiectului sunt dispuși să colaboreze în continuare în vederea preluării experienței germane și pe alte sectoare din agricultură, contribuind astfel la formarea profesională orientată spre acțiune practică a viitorilor specialiști din țara noastră.

În cadrul proiectului „Reforma structurală a învățământului profesional tehnic în Republica Moldova”, iar ulterior al proiectului „Promovarea învățământului dual pentru economia verde”, implementate cu suportul GIZ, în instituțiile de învățământ profesional tehnic (Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, Colegiul Agroindustrial din Ungheni) au fost instruiți 32 de ucenici tehnicieni mecatronică pentru mașini și utilaje agricole prin cooperare duală cu 16 companii partenere și cu suportul Unității de Implementare și Administrare a Proiectului Creșterii Producției Alimentare (2KR). 

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.