Președintele Igor Dodon își camuflează cu grijă legăturile prin care poate influența, atunci când are nevoie, unele hotărâri ale Curții Supreme de Justiție (CSJ). Dodon ar putea controla „actul justiției” de la CSJ prin membrii aparatului său de la Președinție, foști angajați ai înaltei instanțe. Se pare că responsabil de relațiile „strategice” Președinție-CSJ să fie Petru Vasilică, șeful-adjunct al Direcției Juridice din cadrul Președinției.

Acesta a fost numit în funcție la sfârșitul anului trecut și este cunoscut pentru „capacitățile speciale” de a media mișmașurile în justiție.
„Parașutat” la Președinție
Presa a scris că Petru Vasilică, fostul șef al Direcției evidență și documentare civilă din cadrul Curții Supreme de Justiție, a fost angajat la Președinția Republicii Moldova la 2 decembrie 2019. Acestuia i-a fost încredințată funcția de șef adjunct al Direcției Juridice. Cunoscătorii spun că venirea lui Vasilică, ca fost angajat al CSJ, nu a fost deloc întâmplătoare. Petru Vasilică ar putea face parte din configurația relațiilor pe domeniul justiției construită cu migală de președintele Dodon.
Vasilică, traficant de influență la CSJ
Portalul deschide.md a publicat recent o investigație despre candidații la funcții de membri ai CSM, unde ca persoană cu legături serioase în CSJ apare numele lui Petru Vasilică. Potrivit jurnaliștilor de investigație, numele lui Vasilică face parte din lista persoanelor care se implică în luptele de interese pe justiție.
„În cadrul anturajului lui Dodon, gruparea Brînză-Platon este legată prin relații de vasalitate cu Vasilică Petru și Mihai Poalelungi. Despre Vasilică Petru se vehiculează că, până la instaurarea regimului Plahotniuc, dar și pe timpul acestuia, era unul dintre cei mai abilitați traficanți de influență la CSJ”, menționau jurnaliștii de investigație.
Dodon, avocatul judecătorilor CSJ
Interesele lui Igor Dodon față de soarta Curții Supreme de Justiție și mai ales a judecătorilor de la această instanță este demonstrat și de reacția lui bolnăvicioasă la tentativele fostului Guvern PSRM-ACUM de a reforma CSJ și de a trece printr-un filtru de integritate și profesionalism judecătorii de la această instanță. Mai exact, reforma propusă de Maia Sandu presupunea reducerea unor competențe ale CSJ în judecarea anumitor cauze, reducerea numărului de judecători de la 33 la 17 și evaluarea tuturor judecătorilor de la această instanță de către o comisie specială, din care să facă parte și experți internaționali – foști procurori și judecători din țările UE.
După ce Dodon a participat la conferința la care a fost anunțată reforma respectivă, la scurt timp și-a revizuit susținerea pentru aceasta. În special el se declara împotriva a ceea ce-i „doare” cel mai mult pe judecători – evaluarea externă.
„Sistemului respectiv nu i se poate impune un corp de autoadministrare, altul decât cel desemnat de către însuși corpul judecătoresc, conform prevederilor constituționale”, a intervenit Dodon împotriva reformei, chiar în timpul unei vizite pe care o efectua în SUA.
Președinția și „gruparea Hâncești”
Un alt grup de judecători, inclusiv de la CSJ care au legături cu președinția este așa-numita „gruparea Hâncești” din care, printre alții fac parte judecătorii CSJ Pitic Mariana, Craiu Nicolae și fostul judecător și președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Clima. Se pare că acum fiul acestuia, controversatul judecător de la Curtea de Apel, Vladislav Clima, cunoscut mai ales pentru modul cum a judecat de două ori și de fiecare dată diferit dosarul privind anularea alegerilor din Chișinău este „omul de legătură”.
Dodon pare să țină în chingi toată justiția
Schemele de control pe Justiție ale lui Dodon duc și la Curtea de Apel Chișinău și alte instituții importante cum ar fi Comisia Electorală Centrală. Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a fost parașutat aici de la Președinție, unde fusese consilierul pe Justiție a lui Dodon. Lebedinschi este cumetru cu Vladislav Clima de la Curtea de Apel Chișinău, potrivit investigațiilor jurnalistice. Este de remarcat că Lebedinschi este un apropiat și al actualului ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, fostul avocat al PSRM. Cei doi au lucrat împreună la același birou de avocați, „Lebedinsky and Parteners”. Iar Nagacevschi este cel care i-a luat recent apărarea lui Clima la o ședință a CSM.
O veritabilă încrengătură de relații și interese ale lui Dodon și apropiații săi în sistemul de justiție.
Categorii:Politică
Lasă un răspuns