Parlamentul va putea adopta legi organice în regim de stare de urgență

Parlamentul va putea adopta legi organice în regim de stare de urgenţă. Un proiect de lege, venit de la Guvern a fost adoptat în lectură finală şi de către 74 de deputaţi, în şedinţa de astăzi a Parlamentului.

fb.com/ParliamentRM

„Conform prevederilor articolul 4 aliniat 2 din Legea cu privire la declararea stării de urgenţă de asediu şi de război este prevăzută ca pe perioada urgenţei nu este posibil ca Parlamentul Republicii Moldova să adopte legi constituţinale, legi organice, legi electorale, totodată fiind prevăzut că este interzisă desfăşurarea alegerilor în cadrul autorităţilor publice locale şi central, a referendumurilor republicane şi locale. În cadrul discuţiilor cu membrii Comisiei am considerat că noţiunea de desfăşurare a referendumurilor republicane şi a alegerilor în autorităţile publice locale şi central să le păstrăm. În ceea ce priveşte excluderea prin lege organică a dreptului Parlamentului de a face legi organice este o chestie lipsită de sens”, a declarat de la tribuna Parlamentului, Fadei Nagacevschi.

„Atunci când lucrurile au luat o întorsătură atât de gravă, încât această stare de urgenţă trebuia să fie instituită încă acum o săptămână, grija respectivă nu a fost din partea guvernării roşii-alvbastre? Şi dacă a fost această grijă, de ce într-un context al Circumscripţiei 38 s-au făcut derogări de la legile care s-au adoptat din acest punct de vedere? Din punctul meu de vedere aceste lucruri pe care le cere Guvernul la ora actuală sunt o intrusiune în câmpul constituţional”, consideră deputatul neafiliat Octavian Ţâcu.

„Noi examinăm într-o situaţie foarte dramatică acest proiect şi atâtea discuţii sterile. Noi ce facem? Dacă sunt obiecţii, sunt. Dacă Guvernul se transformă în dictatură, el o să se transforme şi fără acest proiect pe care îl votăm noi astăzi”, a spus preşedintele fracţiunii PDM, Dumitru Diacov.

Legea va intra în vigoare când va fi publicată în Monitorul Oficial.

trm.mdCategorii:Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.