Comportament penal la examinarea dosarului Șor: Judecătorii pun în pericol viața avocatului pentru a îndeplini comenzi politice

Curtea de Apel Cahul a încălcat flagrant dispozițiile unei hotărâri a Comisiei pentru Situații Excepționale, care cere suspendarea proceselor penale pe durata situației de stare de urgență în Republica Moldova în legătură cu răspândirea coronavirusului. Magistrații au dispus joi, 19 martie, organizarea unei ședințe de judecată în dosarul liderului Partidului Politic „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, chiar dacă avocatul acestuia a argumentat necesitatea amânării. Ilan Șor nu exclude că în spatele „excesului de zel” arătat de judecători, ar sta ordine politice.

În condițiile în care în Republica Moldova a fost decretată stare de urgență, magistrații de la Curtea de Apel Cahul nici nu vor să audă de amânarea ședinței de judecată, a scris Ilan Șor pe contul său de Facebook.

„În țară a fost instituită stare excepțională. Sunt închise practic toate instituțiile de stat. A fost redusă drastic și limitată orice activitate care presupune contactul între oameni. Și iată, în aceste condiții cu adevărat extraordinare, Curtea de Apel Cahul a organizat o ședință de judecată pe „dosarul” meu”, a scris Ilan Șor.

Reclame

Instanța a insistat pe organizarea ședinței, în pofida argumentelor apărării și în pofida faptului că nu existau informații noi pentru a fi examinate, menționează Ilan Șor, care explică faptul că excesul de zel a magistraților este cauzat de presiunile politice.

„Avocatul Iulian Balan a mers la ședință și a cerut să fie anulată în conformitate cu hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale. Și-a motivat cererea prin faptul că își face griji pentru sănătatea sa. Dar judecătorii scuipă de sănătatea oamenilor! Sunt departe de gândul că judecătorii sunt atât de curajoși încât vor să continue ședințe anume în această perioadă. Sunt convins că au fost presați, impuși, obligați. Ei în continuare nu au nici rezultatele expertizei și nimic altceva pentru a examina la această ședință. Dar ei nu au ascultat argumentele apărării. Ei se grăbesc să anunțe verdictul, scris deja în cu totul alte cabinete”.

Ilan Șor arată că ședința anunțată de completul de judecată ar fi avut loc cu încălcarea hotărârii Comisiei pentru Situații Excepționale, semnate de Ion Chicu, care prevede că procesele penale aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată, indiferent de etapa de examinare, se suspendă de drept pe durata stării de urgență, cu anumite excepții. ”Cazul respectiv, pentru care nici până acum nu sunt pregătite actele necesare, nu face parte din cele excepționale. Cu toate acestea, Curtea de Apel Cahul a organizat ședința. Încălcând astfel abuziv hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale”, remarcă Ilan Șor.

El se adresează magistraților să nu depășească normele legale și să nu îndeplinească comenzi politice, avertizându-i și pe ei, dar și pe cei care le dau, că în scurt timp s-ar putea schimba rolurile.

„Domnilor judecători, Nu depășiți orice limită a fărădelegii. Încercați să înțelegeți că nu orice ordin telefonic trebuie neapărat îndeplinit. Mai ales dacă vi se cere să comiteți o ilegalitate. Starea de urgență o dată și o dată se va încheia. Societatea, statul, își vor reveni. Și atunci voi și cei care v-au dat ordine veți ajunge pe banca acuzaților. Alături de președintele Consiliului Superior al Magistraturii. Situația din țară este foarte șubredă, astfel încât trecerea de la rolul de judecători în cel de judecați s-ar putea întâmpla în cel mai scurt timp”, a atenționat Ilan Șor.

Amintim că, la mijlocul lunii februarie, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a pus presiune pe judecătorii și procurorii de pe dosarul Șor, amenințând că va solicita Agenției Naționale de Integritate ca aceștia să fie verificați, cerând totodată și verificarea acestora din punct de vedere disciplinar și prin prisma calificării lor.Categorii:Societate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.