Maia Sandu, către autorități: Situația este complicată, dar soluția nu este să ne mințiți

Dispoziția emisă de către Consiliul Audiovizualului prin care solicită instituțiilor audiovizuale din Moldova ca „pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/ moderatorii și redactorii să renunțe unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19”, reprezintă un atac la dreptul la informare. Opinia aparține președintei PAS Maia Sandu și a fost formulată în platoul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

„Este o decizie proastă a guvernării. În momentul în care a fost luată această decizie, credibilitatea guvernării nu are cum să crească. Este important ca autoritățile să se bucure de încredere pentru ca cetățenii să urmeze recomandările statului. Autoritățile se compromit și mai mult. Este o decizie proastă și din perspectiva consolidării încrederii, și din perspectiva libertății de exprimare”, a declarat Maia Sandu.

Reclame

Președintele Consiliului Audiovizualului (CA) Dragoș Vicol afirmă că dispoziția semnată nu are drept scop cenzura, ci o informare corectă a cetățenilor.

„Cuvântul neavizat presupune o listă de documentare, un fond probatoriu. Dacă propria opinie este una neavizată, nefundamentată, nu se bazează pe judecăți de valoare, nu are ce căuta. Această dispoziție se referă la interzicerea moderatorilor de a favoriza opiniile neavizate și propriile opinii”, a menționat Dragoș Vicol.

Totodată, oficialul spune că în cazul în care jurnalistul nu reușește să obțină unele informații de la autoritățile care în aceste zile răspund mai dificil sau nu răspund deloc la solicitările de informații, acesta „este un ziarist prost”.

„Suntem într-o situație fără precedent. Dacă un ziarist nu reușește, este un ziarist prost, și nu din cauza faptului că anumite instituții sunt mai puțin transparente. Jurnaliștii în această perioadă trebuie să fie conștienți să nu apeleze peste fiecare 3-5 minute autoritățile centrale”, a adăugat președintele CA.

Totuși, Maia Sandu spune că opoziția și societatea trebuie să pună presiune pe guvernare, deoarece aceasta nu este transparentă.

„Noi suntem în situația în care autoritățile nu sunt transparente. Ne spun că medicii sunt pregătiți, au echipamente și nu sunt supuși riscului. Ne convingem că autoritățile ne mint. Una e să transmitem mesajul autorităților și e cu totul altceva să se interzică discutarea modului în care guvernarea întreprinde acțiunile pentru a combate pandemia. Societatea civilă și noi toți trebuie să punem presiune pe guvernare atunci când ne minte. Situația este complicată, dar soluția nu este să ne mințiți”, a menționat Maia Sandu.

CA a emis ieri, 25 martie, o dispoziție care prevede că „pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern, unicele surse sigure, veridice, imparțiale și echilibrate fiind autoritățile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății). Această obligativitate rezidă imperios din necesitatea asigurării exactității maxime și corectitudinii depline a informației, din caracterul esențial al faptului că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă și imparțială a evenimentelor”.Categorii:Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.