Reguli stricte pentru presa din R. Moldova, în perioada stării de urgență

În perioada stării de urgenţă, autorităţile din Republica Moldova impun reguli stricte şi presei. Consiliul Audiovizualului obligă instituţiile media să ofere doar poziţia oficială a autorităţilor atunci când mediatizează subiectul pandemiei de COVIND-19.

„Pe durata perioadei stării de urgenţă prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunţa unilateral la enunţarea şi favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât şi a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context naţional, cât şi extern, unicele surse sigure, veridice, imparţiale şi echilibrate fiind autorităţile publice competente din ţară şi de peste hotare. Este vorba de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, se spune în decizia emisă de către Consiliul Audiovizualului.

Între timp, expertul în legislaţia mass-media, Eugeniu Rîbca, spune că noile reglementări ar fi o formă de cenzură.

„În ceea ce priveşte conţinutul aceste dispoziţii a preşedintelui Consiliului Audiovizualului, se crează premise pentru a vorbi despre o cenzură în raport cu televiziunile şi radiourile din Republica Moldova. Simplu vorbind, prin acest punct se impune pe de-o parte obligaţia de a difuza în emisiunile de ştiri cumunicatele şi informaţiile din conferinţele de presă ale autorităţilor publice şi pe de altă parte se impune interdicţia de a organiza dezbateri, emisiuni în care persoanele ar pute să-şi expună alte opinii decât cele coincid cu cele declarate de reprezentanţii autorităţilor publice”, afirmă Eugeniu Rîbca.

În decizia CA se mai precizerază că toţi furnizorii de servicii media audiovizuale din jurisdicţia Republicii Moldova sunt obligaţi să întreprindă imediat acţiuni pentru evitarea senzaţionalului şi a infodemiei caracterizată de supraabundenţa de informaţii ce pot crea confuzie. De asemenea trebuie combătută contaminarea publicului cu fake news apărute pe reţelele de socializare.

TVR MoldovaCategorii:Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.