BNM oferă flexibilitate băncilor în abordarea agenților economici care au credite

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat vineri, 27 martie, o hotărâre care permite băncilor licențiate să amâne sau să modifice termenele de scadență a plăților și/sau sumele plăților scadente, până pe data de 30 iunie 2020, la creditele acordate agenților economici.

Modificarea termenelor menționate nu va avea ca efect clasificarea în mod automat a creditelor respective într-o categorie mai dură decât cea existentă la data adoptării acestei hotărâri.

„Decizia se referă la persoanele juridice cărora le-a fost afectată temporar situația financiară, ca urmare a stării de urgență și consecințelor economice generate de COVID-19”, indică un comunicat al Băncii Naţionale.

Potrivit BNM, măsurile vor putea fi aplicate în mod individual de fiecare bancă, conform reglementărilor sale interne și prevederilor contractuale cu debitorii respectivi, inclusiv capacitatea de plată a acestora.

Astfel, agenții economici vor trebui să notifice argumentat banca la care se deservesc despre dificultatea temporară de plată în legătură cu situația respectivă.

„Ulterior, băncile vor fi obligate să evalueze în mod prudent calitatea creditelor și să identifice orice situație de improbabilitate de plată a debitorilor”, au precizat surse de la Banca Naţională.

La fel, băncile vor asigura în continuare gestionarea eficientă și prudentă a tuturor riscurilor în vederea menținerii stabilității situației lor financiare.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.