Peste 4.000 de moldoveni au fost repatriați în ultimele săptămâni

Peste 4.000 de moldoveni au fost repatriați în ultimele săptămâni. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, care a prezentat și lista curselor charter care vor fi organizate în următoarele două săptămâni.

Oleg Țulea. Foto: mfa.gov.md

Șeful diplomației de la Chișinău a specificat că conducătorii tuturor misiunilor diplomatice au fost instruiți despre modalitatea de întocmire a listelor pentru repatriere. Astfel, prioritate vor avea studenții, mamele cu copii, persoanele care au nevoie de tratament și cele ce au rămas fără o sursă de venit sau fără loc de trai.

Reclame

Oleg Țulea a menționat că pe paginile oficiale ale Guvernului sunt dispozițiile aprobate de Comisia Situații Excepționale și acolo este descrisă în detaliu modalitatea de funcționare a acestor curse charter.

„Ministerul va întocmi listele solicitărilor venite la adresa misiunilor diplomatice, a ministerelor. Cetățenii vor indica obligatoriu numele, prenumele, datele de contact, adresa de la domiciliul de peste hotare și din R. Moldova, adresa de e-mail. Noi deja am procedat la întocmirea listelor. Avem o listă cu cererile deja făcute. Avem și numărul cetățenilor care trebuie incluși în listele prioritare”, a spus Țulea.

Ministrul a comunicat că în baza listelor furnizate săptămânal, va propune spre aprobare Comisiei Excepționale graficul organizării curselor avia spre R. Moldova. De asemenea, vor fi selectați operatorii avia în mod transparent și care oferă un preț mai mic. Sunt planificate curse din Londra, Dublin, Madrid, Lisabona, Paris, Moscova, Roma, Amsterdam, Praga.

Oficialul a precizat că se lucrează și la repatrierea cetățenilor moldoveni blocați în țările mai îndepărtate. Astfel, mâine va fi operat un zbor din Dubai care va aduce 8 cetățeni ai R. Moldova.

În perioada stării de urgenţă (17 martie – 15 mai 2020) cursele aeriene charter, care transportă pasageri cu cetățenia Republicii Moldova spre țara noastră, sunt autorizate de către Comisia Națională pentru Situații Excepționale, în baza solicitării Autorității Aeronautice Civile. Listele de pasageri sunt întocmite de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

MoldpresCategorii:Actualitate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.