Aproape 40% din cazurile de COVID-19 din R. Moldova sunt în Chişinău

În Republica Moldova există trei teritorii de risc, în care se înregistrează cele mai multe cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. Aproape 40% din cazurile confirmate sunt în municipiul Chişinău.

Primăria Chișinău. Foto: democracy.md

Alte două teritorii de risc sunt raionul Ştefan Vodă, unde s-au înregistrat 14% din cazuri, şi Soroca, 12%. Informaţiile au prezentate sâmbătă, 4 aprilie, de către directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, transmite IPN.

Reclame

Se conturează şi categorii de vârstă de risc. O pătrime din numărul cazurilor confirmate de COVID-19 sunt printre persoanele cu vârsta între 50 şi 60 de ani. 21% din cazuri sunt în rândul persoanelor trecute de 60 de ani. Potrivit directorului ANSP, populaţia cu vârsta înaintată este cea mai vulnerabilă în faţa acestui risc, şi din punct de vedere al infectării, dar şi al consecinţelor. Copiii confirmaţi cu COVID-19 reprezintă sub 3% din totalul îmbolnăvirilor.

Nicolae Furtună a menţionat că la Ştefan Vodă şi la Soroca majoritatea cazurilor de infectare sunt printre angajaţii sistemului de sănătate. În cadrul instituţiei medicale publice de asistenţă primară din satul Carahasani, raionul Ştefan Vodă, au fost diagnosticaţi mai mulţi lucrători medicali. Persoana infectată a venit din afara ţării. În familie acesta a contactat cu un lucrător medical care, la rândul său, a infectat şi ceilalţi colegi din centrul de sănătate.

Şi la Spitalul de psihiatrie sunt confirmate opt cazuri printre lucrătorii medicali, după ce virusul a fost adus din afara instituţiei. Nicolae Furtună spune că este vorba despre o transmitere internă între colegi, nu de la pacient, aşa cum s-a întâmplat la Spitalul municipal nr. 1, unde pacienta a ascuns că este infectată şi a molipsit doi lucrători medicali.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 591 de cazuri de COVID-19. Din cele zece decese asociate cu noul tip de coronavirus, trei sunt în stânga Nistrului. Cel mai tânăr pacient are 27 de ani. Este vorba de o tânără din regiunea transnistreană. Printre decedaţi sunt şi doi medici.Categorii:Actualitate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.