Deficitul bugetului de stat, în creștere cu aproape 50%, în primele luni ale anului

Ministerul Finanţelor a publicat abia la mijlocul lunii aprilie datele privind executarea bugetului de stat pentru luna februarie, notează Infotag.

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Astfel, în primele două luni ale anului curent, veniturile bugetului de stat au constituit 5,719 miliarde de lei, ceea ce este cu 721,7 milione de lei sau 14,4% mai mult decât în anul 2019. Acest lucru este determinat de faptul că veniturile principale s-au majorat cu 15,1% (748,2 milioane de lei), până la 5,689 miliarde de lei, iar încasările din proiectele finanţate din surse externe au scăzut cu 47%, până la 29,9 milioane de lei.

Reclame

Aproape 2/3 venituri (3,327 miliarde de lei) au fost asigurate de Serviciul Vamal, acestea majorându-se cu 21,1% (579,7 milioane de lei). Veniturile administrate de Serviciul Fiscal de Stat s-au majorat cu 8,4% (201,6 milioane de lei), până la 2,572 miliarde de lei. Restul veniturilor au însumat doar 171,6 milioane de lei.

Cheltuielile bugetului au crescut într-un an cu 18,3% (1,071 miliarde de lei) şi în ianuarie-februarie au depăşit 6,937 miliarde de lei (385,4 milioane de lei). Principalele cheltuieli au fost efectuate pentru transferuri – 4,443 miliarde de lei faţă de 3,374 miliarde de lei în primele două luni ale anului trecut. Ministerul Finanţelor nu a publicat informaţia detaliată despre cheltuielile efectuate pentru învăţământ, servicii publice, protecţia socială, sănătate.

Deficitul bugetului de stat la finele primelor două luni ale anului curent a depăşit 1,218 mlrd. lei, fiind aproape cu 50% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Soldurile mijloacelor băneşti în conturile bugetului de stat s-au redus de la începutul anului cu 349 milioane de lei, ajungând la începutul lunii martie la 2,567 miliarde de lei, inclusiv 1,157 miliarde de lei – la proiecte finanţate din surse externe.Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.