Ajutorul oferit Moldovei de UE: Michalko îl contrazice pe Dodon

Ambasadorul Uniunii Europene Peter Michalko îl contrazice pe preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, care a declarat recent că ajutorul din partea UE sunt doar „declaraţii frumoase”. Ambasadorul UE spune că astfel de declaraţii sunt regretabile şi a explicat, din nou, sumele de bani oferite drept reacţie imediată în contextul crizei pandemice.

Peter Michalko. Foto; Elena Covalenco / ipn.md

Peter Michalko a trecut în revistă ajutorul anunţat pentru R. Moldova din partea UE: ajutor imediat (deja oferit) în valoare de 87 de milioane de euro, realocarea a 140 de milioane de euro pentru necesităţi imediate şi redirecţionarea altor 700 de milioane de euro din alte programe pentru uşurarea poverii impactului socio-economic a virusului pentru ţările din Parteneriatul Estic, dar şi alte 100 de milioane de euro pentru sprijinirea IMM-urilor din R. Moldova.

Reclame

Într-o intervenţie pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon a declarat recent că Republica Moldova a primit „ajutor real, nu promisiuni” doar din partea Chinei, Rusiei, Elveţiei, Turciei şi SUA. Ce ţine de UE, Igor Dodon spune că a „auzit” asemenea „declaraţii”, însă a subliniat că acestea sunt doar „frumoase declaraţii”.

Igor Dodon a declarat, de asemenea, că ajutorul oferit de UE „se condiţionează politic”.

Peter Michalko, însă, dezminte aceste informaţii:

„UE a oferit în mod foarte sincer şi rapid susţinerea sa şi UE este partenerul care oferă cea mai mare susţinere, care e pe o lungă durată de timp. Este regretabil că apar declaraţii care pun acest ajutor, această susţinere din partea UE, în lumină negativă”, a declarat Peter Michalko Acest ajutor este oferit fără condiţii şi asta este firesc. Pentru că UE este partenerul foarte aproape de R. Moldova şi am reacţionat imediat.

Noi niciodată nu vom condiţiona susţinerea umanitară sau susţinerea oferită drept reacţie în stare de urgenţă. Acest ajutor al UE, ca răspuns la criza pandemică vine fără condiţii. Asistenţa macrofinanciară este o altă parte a relaţiei noastre. Asistenţa macrofinanciară este condiţionată, iar aici este important ca R. Moldova să continue eforturile pentru realizarea reformelor, asta este în mâinile lor, aici sunt condiţii foarte bine formulate”, a declarat Ambasadorul UE în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Ambasadorul UE a menţionat şi despre acţiunile de susţinere făcute de statele membre al UE, dând drept exemplu ajutorul din partea Poloniei – de 40 de mii de euro în material de protejare, susţinerea din partea Serbiei – 100 de mii de dolari, ajutorul din partea Franţei- material medical, ajutorul Cehiei – 1 milion pentru ţările din Parteneriatul Estic, ajutorul din partea României – cu mai multe forme de susţinere.

TVR MoldovaCategorii:Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.