Veste bună pentru persoanele bolnave de COVID-19

Pacienții cu COVID-19, în stare gravă și extrem de gravă, pot fi tratați cu ajutorul anticorpilor din plasma persoanelor deja vindecate de această boală. Metoda de tratament a fost reglementată începând cu 13 aprilie.

Solicitată de IPN, Svetlana Cebotari, șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, a declarat că tratamentul cu plasmă convalescentă reprezintă o măsură de fortificare a tratamentului pentru pacienții cu COVID-19, cu forme grave și extrem de grave.

Reclame

Orice persoană care face boala, și nu numai COVID-19, dar orice altă boală infecțioasă, produce anticorpi. Altfel spus, niște substanțe speciale împotriva bacteriei sau virusului corespunzător. Plasma persoanelor vindecate, fiind bogată în astfel de anticorpi, vine ca un medicament pentru pacienții gravi și extremi de gravi.

Tratamentele medicamentoase, plus această plasmă bogată în anticorpi, reușesc împreună să neutralizeze procesul de replicare a virusului în organism și să-l distrugă. Astfel se stabilește o însănătoșire mai grabnică, explică Svetlana Cebotari.

O singură donare de plasmă, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi.

Donatorii trebuie să întrunească mai multe condiții obligatorii. Să se încadreze în categoria de vârstă 18 și 60 de ani, să fie bărbați și să nu aibă alte maladii pe lângă maladia pe care a suportat-o. Femeile nu sunt eligibile pentru că au anticorpi specifici, obținuți în urma imunizărilor naturale, prin nașteri, sarcină sau acte sexuale, și acești anticorpi specifici pot duce la reacții adverse post-transfuzionale care afectează plămânii.

Potențialul donator de plasmă convalescentă trebuie să aștepte după dispariția ultimului simptom de boală cel puțin 14 zile și trebuie să dispună de o analiză de laborator negativă la COVID-19. „Suntem în așteptarea celor 14 zile. Sperăm că cei care deja s-au însănătoșit se vor solidariza, vor răspunde acestui apel și vom iniția recoltarea de plasmă. Așteptăm primii donatori convalescenți săptămâna viitoare, la sfârșitul săptămânii”, a declarat șefa CNTS.

Svetlana Cebotari mai spune că, la momentul externării, fiecare potențial donator tratat este informat că plasma lui poate fi un remediu pentru cei bolnavi de COVID-19. Totodată, li se cere acordul ca, peste două săptămâni, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui să-i contacteze la telefon pentru a le aminti că pot deveni donatori. Donatorii fie vin la Chișinău, fie reprezentanții Centrului se deplasează la ei pentru a recolta plasma.

Actualmente, în stare gravă la spital se află 143 de pacienți confirmați cu COVID-19, dintre care 12 sunt intubați.Categorii:Actualitate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.