LOVITURĂ DE TEATRU! Curtea Constituțională a suspendat intrarea în vigoare a Legii care ratifică creditul rusesc

Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova pivind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro.

Prin Decizia nr. 41 din 23 aprilie 2020, Curtea Constituțională a admis cererea deputatului Sergiu Sîrbu, privind suspendarea acțiunii actelor contestate și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, până la examinarea în fond a sesizării.

Data la care se va examina cauza în fond nu a fost încă anunțată.

Parlamentul a ratificat astăzi, cu votul a 56 de deputați din colaiția de guvernare, Acordul ce prevede contractarea unui împrumut de 200 milioane euro de la Federația Rusă. Opoziția a criticat unele prevederi ale documentului, care nu ar fi clare și ar „atenta la securitatea economică a țării”, iar parlamentarul din Grupul pro-Moldova, Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională.

Potrivit Acrodului semnat cu partea rusă, prima tranșă de 100 de milioane de euro ar trebui să ajungă în R. Moldova în decurs de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a acestuia. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, ar urma să fie transmisă R. Moldova nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

R. Moldova ar urma să întoarcă acest credit în decurs de 10 ani, în baza a 20 de plăți semestriale egale. Plățile vor fi rambursate la 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima plată de rambursare va trebui realizată la 15 martie 2021. Totodată, creditul este acordat în baza unei dobânzi anuale de 2%.

unimedia.infoCategorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.