Plângerile opoziției la Curtea Constituțională se înmulțesc ca ciupercile după ploaie

Se înmulţesc plângerile opoziţiei la Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Platforma DA, Partidul Unităţii Naţionale şi grupul parlamentar Pro Moldova au făcut ieri noi sesizări legate de Acordul de împrumut din Federaţia Rusă sau de abuzurile unor instituţii ale statului.

Reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr susţin că prevederile Acordului de împrumut nu corespund standardelor internaţionale şi încalcă Constituţia.

Reclame

Dinu Plângău, deputat Platforma DA: „Până a ajunge acordul respectiv în parlament au fost încălcate toate procedurile posibile. Începând de la faptul,ceea ce este demonstrat prin hotărîrea guvernului, că acordul nu a fost negociat. Chiar şi la momentul ratificării acordului în parlamentul RM, lipseau un set de avize, care urmau a fi prezentate deputaţilor, pentru ca aceştia să poată adopta o decizie conformă Convenţiei de la Veneţia şi Constituţiei. În primul rând, vorbim despre avizul Ministerului Justiţiei care este lipsă”.

Şi Partidul Unităţii Naţionale a cerut Curţii Constituţionale anularea amenzilor abuzive aplicate persoanelor fizice şi juridice în timpul pandemiei. Până acum, oamenii legii au amenzi în valoare totală de aproape 36 de milioane de lei.

Ion Cobîșenco, vicepreşedinte PUN: „Multe persoane au fost sancţionate contravenţional pentru simplul motiv că se plimbau singure în parcuri, fără ca să existe, în asemenea cazuri, un pericol real de contaminare, transmitere a bolilor epidemice. În alte speţe, cetăţenii au fost amendaţi doar pentru că nu aveau asupra lor un act de identitate”.

Şi grupul parlamentar Pro Moldova a depus o sesizare la Curtea Constituţională în care cere judecătorilor să se expună pe marginea constituţionalităţii acţiunilor de la dezbaterea şi votarea legii prin care s-au făcut rectificări la buget.

Sergiu Sîrbu, deputat, grupul Pro-Moldova: „Am solicitat interpretarea Constituţiei Republicii Moldova în privinţa acelor încălcări grave de procedură constituţională, când vorbim despre adoptarea legilor, despre dreptul deputaţilor la iniţiativă, amendamente, atunci când vorbim despre avizarea Guvernului la amendamentele care ţin de cheltuieli la buget. Considerăm că la aprobarea acelor legi în şedinţa plenară, s-a sfidat grav Consituţia”.

Săptămâna trecută, grupul Pro-Moldova a atacat la Curtea Constituţională acordul votat de majoritatea parlamentară privind creditul din Federaţia Rusă. Judecătorii au decis suspendarea aplicării acestuia până la examinarea sesizării în fond. Acordul prevede oferirea unui împrumut Republicii Moldova, în valoare de 200 de milioane de euro. Opoziţia şi unii experţi au atenţionat că acordul conţine şi unele prevederi periculoase, inclusiv includerea în datoria Republicii Moldova a restanţelor agenţilor economici către Federaţia Rusă.

TVR MoldovaCategorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.