Prețul la pâine va crește considerabil din toamnă, experți

Din toamnă, am putea cumpăra pâine la un preţ mai mare, avertizează experţii economici. Asta, pentru că efectele crizei economice sunt accentuate de o secetă prelungită. O parte dintre culturi ar putea fi compromise, iar agricultorii riscă pierderi importante.

Expertul economic Viorel Chivriga enunţă doi factori naturali de risc ce determină evoluţia sectorului agricol. E vorba de seceta severă, fără precipitaţii de aproape jumătate de an, dar şi îngheţurile din aprilie.

Reclame

„Văd o situaţie dezolantă. În caz că seceta se va mai menţine eu cred că vor exista riscuri şi pentru producătorii de legume şi pentru producătorii de cereale de grupa a doua. Să ştiţi că în situaţia dată cele mai mari pierderi le înregistrează cei care au mai puţină siguranţă în afacerea lor, care nu şi-au asigurat culturile agricole”, susţine Viorel Chivriga.

Expertul economic prognozează majorarea preţurilor la unele produse de panificaţie, mai ales în mediul rural.

„În mod sigur cele două fabrici de pâine, de panificaţie, cea de la Chişinău, Franzeluţa şi cea de la Bălţi ele vor menţine pulsul în domeniu, dar amortizând situaţia ele nu vor putea influenţa deciziile producătorilor mici de produse de panificaţie. Deci aici eu intuiesc o creştere a preţurilor la unele produse de panificaţie”, a spus Viorel Chivriga.

Specialiştii au anuntat deja că rezervele de apă sunt insuficiente şi este criză hidrologică pe tot teritoriul Republicii Moldova. Nu a nins suficient astă iarnă, ploi nu prea au fost, iar temperaturile sunt cu mult peste media multianuală.

Expertul Viorel Chivriga a mai spus că dacă nu vom avea curând precipitaţii, există riscul ca producţiile agricole să fie cu mult mai mici decât în anii precedenţi iar consecinţele se vor simţi in buzunarele cumpăratorilor.

TVR MoldovaCategorii:Economie

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.