Se cere monitorizarea închisorilor din Transnistria

Asociaţia Promo-LEX îşi manifestă îngrijorarea cu privire la lipsa de reacţie şi dezbatere a problemei asigurării accesului la asistenţă medicală în instituţiile penitenciare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Fotografie de Cameron Casey pe Pexels.com

Asta după ce au apărut informaţii despre existenţa unui focar de infectare cu COVID-19 în Penitenciarul nr. 2 din oraşul Tiraspol, dar şi despre un număr mare de persoane cu simptome ale bolii în Penitenciarul nr. 1 din satul Hlinaia. Asociaţia susţine că aceste informaţii au fost confirmate de familiile mai multor deţinuţi din aceste instituţii.

Reclame

„Nu se cunoaşte numărul real al persoanelor cu simptome, dar potrivit surselor date, estimarea ar fi de cca 100 persoane în ambele penitenciare, ceea ce reprezintă cca 5% din numărul total al persoanelor condamnate sau aflate în arest (cca 2000 persoane), menţionează Promo-LEX într-un comunicat.

Asociaţia menţionează că instituţiile penitenciare reprezintă zone de risc sporit pentru transmiterea maladiilor infecţioase.

„Toate aspectele vieţii în detenţie implică deplasarea deţinuţilor în grupuri, într-un număr mai mult sau mai puţin mare. Celulele de detenţie sunt adesea slab ventilate şi suprapopulate. Sistemul penitenciar include o populaţie cu risc ridicat de propagare a bolilor transmisibile şi se confruntă cu factori de risc în contextul COVID-19. În special, ratele de identificare a tuberculozei în sistemul penitenciar european este de 30 de ori mai mari decât la populaţia generală. Sistemul medical penitenciar este slab dezvoltat sau aproape chiar inexistent în regiunea transnistreană. Prin urmare nici nu poate fi vorba despre existenţa unor echipamente medicale necesare pentru a face faţă cazurilor grave de COVID-19”, se mai arată în comunicat.

Membrii Asociaţiei Promo-lex susţin că autorităţile din stânga Nistrului limitează accesul la informaţie şi tăinuiesc date cu privire la infecţia de COVID-19 în detrimentul sănătăţii publice.

„În lipsa unei monitorizări independente şi a transparenţei informaţionale, în lipsa unor garanţii minime la asistenţa medicală promtă şi eficientă, riscul de încălcare a dreptului la viaţă a deţinuţilor din regiunea transnistreană este extrem de mare. Lipsa accesului, secretizarea excesivă şi lipsa unor informaţii la zi cu privire la focarele de infectare din regiunea transnistreană ne dă de bănuit că aceste informaţii sunt tăinuite de către administraţia locală în detrimentul sănătăţii publice”, precizează experţii Promo-LEX

În aceste condiţii Asociaţia Promo-LEX îndeamnă autorităţile competente ale Republicii Moldova, reprezentanţii formatului de negocieri ”5+2”, să inspecteze locurile de detenţie din regiunea transnistreană, să insiste asupra monitorizării în continuu a situaţiei drepturilor omului în această regiune, precum şi să informeze opinia publică, organizaţiile şi instituţiile abilitate despre situaţia reală.

trm.mdCategorii:Transnistria

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.