Șomajul atinge cote înfiorătoare în SUA

Alţi 3,8 milioane de americani au depus cereri pentru ajutoare de şomaj în ultima săptămână, ceea ce duce numărul total al cererilor pentru alocaţii de şomaj depuse în ultimele şase săptămâni în SUA la peste 30 de milioane, o dovadă a problemelor economice provocate de pandemia de coronavirus, transmite Reuters, citat de Agerpres.

ISTOCKPHOTO

Departamentul american al Muncii a informat joi că 3,839 milioane noi cereri pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în săptămâna care s-a încheiat la 25 aprilie, mai puţin faţă de o cifră revizuită de 4,442 milioane în săptămâna anterioară, dar totuşi este vorba de o cifră de neimaginat în urmă cu câteva luni. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la scăderea cererilor pentru ajutoare de şomaj, în săptămâna care s-a încheiat la 25 aprilie, până la 3,5 milioane.

Reclame

„Cererile pentru ajutoare de şomaj vor rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă, în condiţiile în care cererea slabă se va răsfrânge asupra unor industrii care nu au fost afectate direct de măsurile de carantină”, a apreciat Andrew Hollenhorst, economist la Citigroup în New York.

Datele privind cererile pentru ajutoare de şomaj vin la o zi după publicarea unui raport potrivit căruia în primul trimestru economia americană a înregistrat cea mai gravă contracţie de la Marea Recesiune. Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Departementul american al Comerţului, în perioada ianuarie-martie 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 4,8% în ritm anual. Este vorba de cea mai importantă contracţie economică înregistrată de SUA după trimestrul patru 2008, în cel mai grav moment al crizei financiare mondiale. În plus, contracţia din perioada ianuarie-martie 2020 a pus capăt unui deceniu de creştere economică, cea mai lungă perioadă de expansiune înregistrată vreodată de economia americană.

Cererile depuse în ultima săptămână au dus la peste 30 de milioane numărul total al americanilor care începând din data de 21 martie au solicitat acordarea de ajutoare de şomaj, adică aproximativ 18,4% din populaţia în vârstă de muncă din SUA. La o primă vedere această cifră ar sugera că rata şomajului în luna aprilie a urcat la peste 15%. Însă economiştii avertizează că acest lucru este puţin probabil să se întâmple având în vedere faptul că Guvernul american a permis celor care, temporar, sunt în şomaj tehnic din cauza COVID-19 să poată depune cereri pentru acordarea de ajutoare de şomaj.Categorii:Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.