Dodon vine cu acuzații la adresa Curții Constituționale și amenință opoziția

Președintele Igor Dodon declară că „decizia Curții Constituționale de a suspenda suportul financiar pe care Republica Moldova urma să-l primească din Federația Rusă este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani”.

Igor Dodon. Foto: Dumitru Doru / EPA-EFE

De asemenea, el susține că această decizie este cinică, politizată și că judecătorii CC „au demonstrat că susțin interese clanurilor politice, nu interesele și nevoile cetățenilor”. „Avem acum un semnal foarte clar și dovada că scopul schimbărilor recente din această instituție a fost politizarea instituției fundamentale a statului și transformarea ei într-un instrument de luptă politică. Constatăm o posibilă revenire la metodele prin care CC activa înainte de iunie 2019, când instituția se afla în captivitatea unor grupări politice și oligarhice, iar astăzi cei care își manifestă influența asupra instituției sunt inclusiv o parte din cei care o țineau în captivitate atunci, foștii deputați PDM”, a menționat Dodon, amenințând pe „cei care au inițiat această procedura la CC și i-au lăsat pe moldoveni fără bani” că „urmează să răspundă în fața cetățenilor”.

Reclame

„Mă refer aici la gruparea de politicieni, partide și interese conduse de Maia Sandu, Ilan Șor, Andrei Năstase și Adrian Candu”, a precizat președintele.

Curtea Constituțională a admis cele trei sesizări ale deputaților opoziție și a declarat neconstituțional Acordul de împrumut cu Federația Rusă, hotărârea Guvernului privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului, hotărârea Guvernului privind aprobarea ratificării Acordului și Legea de ratificare votată de Parlament.

Acordul cu Rusia prevedea acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro cu dobânda anuală de 2%. Documentul a provocat însă dezbateri și critici din partea unor experți și a opoziției. Aceștia atenționează, printre altele, că acordul ar putea permite includerea în datoria Republicii Moldova și a restanțelor de plată ale unor agenți economici. În special este vorba de datoria acumulată de regiunea transnistreană la gazul livrat de Rusia care depășește 6,5 miliarde de dolari.Categorii:Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.