Cetățenii R. Moldova trăiesc în medie cu 10 ani mai puțin decât cei din UE, statistici

De Ziua Europei, Biroul Naţional de Statistică a publicat un studiu care prezintă situaţia social-economică a Republicii Moldova în comparaţie cu o medie a ţărilor din Uniunea Europeană. Cercetarea vorbeşte, printre altele, de speranţa de viaţă, vârsta mamelor la prima naştere sau numărul decedaţilor în accidente rutiere.

Potrivit acestui studiu, speranţa de viaţă a unui cetăţean din Uniunea Europeană era, în anului 2018, de 81 de ani, în timp ce în Republica Moldova oamenii cred că vor trăi cel mult până la 71 de ani.

Reclame

De asemenea, în UE se observă şi o creştere a vârstei medii a mamelor, la prima naştere. Europencele aleg să aducă pe lume un copil la aproape 31 de ani, în timp ce basarabencele devin mame, prima oară, la aproape 27 de ani. Acest fapt a condus la faptul că în Republica Moldova rata naşterilor este de aproape 13 la sută, în timp ce în UE acest indicator este cu aproape 3 la sută mai mic.

Cercetarea a mai scos la iveală că, în zona euro, rata şomajului s-a situat, în 2019, la 6,3 la sută, iar în Republica Moldova nivelul înregistrat este de 5 la sută. Astfel, 19,5 la sută din basarabenii cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani nu lucrează şi nu învăţă, în timp ce în statele membre acest indicator este de 12,5 la sută.

De asemenea, în UE rata de ocupare a forţei de muncă este de 69,2 la sută, iar în Republica Moldova e de aproape 50 la sută. Studiul publicat de Biroul naţional de statistică a demonstrat, o dată în plus, că Republica Moldova este o ţară agrară. 20,2 la sută din populaţie este ocupată cu agricultura, în timp ce în UE, doar aproape 4 la sută din locuitori lucrează în acest domeniu.

Cât priveşte sănătatea populaţiei, în statele membre aproape 70 la sută din oamenii declară că sunt sănătoşi, în timp ce în Republica Moldova doar 52,5 au spus că starea lor de sănătate este una bună. Nici la capitolul accidente rutiere nu stăm prea bine. Dacă în UE aproape 5 la sută din populaţie moare în accidente rutiere, la noi 11,1 la sută din oameni îşi pierd viaţa în acest fel, anual. În schimb, în Republica Moldova oamenii fumează mai puţin. Dacă în UE aproape 20 la sută din populaţie fumează, la noi suferă de acest viciu aproape 13 la sută din locuitori.

TVR MoldovaCategorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.