Mai bine de jumătate din culturile de toamnă au fost afectate de secetă

Seceta a afectat culturile de toamnă, fiind vorba de circa 60% din semănăturile de câmp. Aşa arată datele preliminare colectate din teritoriu de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Chiar dacă recolta de grâu va fi mai mică, autorităţile susţin că securitatea alimentară nu este în pericol.

Ministrul agriculturii, Ion Perju, a declarat pentru IPN că încă mai sunt recepţionate date din teritoriu, au mai rămas 6-7 raioane. Finalizarea evaluărilor s-a prelungit inclusiv din cauza ploilor, care desigur bucură, spune ministrul.

Reclame

Ion Perju a menţionat că practic toate câmpurile au fost afectate de secetă, dar aceasta nu înseamnă că nu va fi roadă. Se spune că recolta e compromisă atunci când un producător planifică trei tone, dar nu va strânge nici măcar o tonă la hectar. Dar nu e situaţia de acum.

Ministrul spune că, împreună cu colegii săi, s-a deplasat din nordul ţării până la sud.

Şi a văzut şi câmpuri foarte bune la sud, zona care a fost cea mai afectată de secetă. Şi invers, câmpuri foarte afectate la nord. Lipsa precipitaţiilor a afectat în special sud-estul ţării. Este vorba despre raioanele Basarabeasca, Taraclia, Ştefan Vodă, Căuşeni. Tabloul preliminar arată că în jur de două mii de hectare au fost cultivate repetat. Cei mai mulţi producători au semănat porumb.

Ion Perju a mai spus că, şi în condiţiile unei recolte mai joase, securitatea alimentară a ţării va fi asigurată. Anual sunt necesare în jur de 350 de mii de tone de grâu, dintre care 90 de mii pentru seminţe. Şi acest calcul este făcut cu rezervă – pentru o populaţie de 4,2 milioane de oameni. Dacă anul trecut recolta a fost de aproximativ 1,1 milioane de tone de grâu (alimentar şi furajer), anul acesta vor fi cel puţin 500-600 de mii de tone. Grâu mai este şi în rezerva de stat. Din noua recoltă securitatea alimentară va fi asigurată, însă va rămâne mai puţin pentru export, a explicat ministrul.Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.