Aranjamente între PSRM și ACUM: Maia Sandu – premier, Dodon – al doilea mandat de președinte

Politicienii, analiștii și presa au comentat pe larg schimbarea guvernării în Moldova, acum un an. Au făcut retrospective, au comentat dacă a meritat sau nu efortul și dacă schimbarea guvernării a îndreptățit așteptările cetățenilor.

cotidianul.md

Desigur, s-a discutat și despre cine se face vinovat de destrămarea alianței PSRM-ACUM. Nimeni însă nu a vorbit despre negocierile de după culise pe care le poartă în prezent Igor Dodon și Maia Sandu în vederea creării, sau revenirii, dar într-o altă formulă la coaliția PSRM-PAS. Discuțiile sunt la un stadiu avansat și în curând ar putea bate palma – Maia Sandu urmează să revină în funcția de premier, ca Dodon să câștige fără emoții al doilea mandat de președinte. Deocamdată nu este clar dacă înțelegerea ar urma să intre în vigoare până la alegerile prezidențiale, sau după.

Reclame

În pofida declarațiilor publice belicoase și a acuzațiilor reciproce între cei doi politicieni, în spatele cortinei, prin intermediari, ei poartă negocieri intense și nu este exclus să îngroape securea războiului. Surse bine informate din anturajul uneia dintre părți spun că negocierile se poartă în Germania. Mai exact, o companie, al cărui rol nu este foarte clar, are statut de mediator. Au avut deja mai multe runde de discuții între Igor Dodon și Maia Sandu. Unele directe, altele prin intermediari.

Scopul este să se ajungă la un „deal” din care să aibă de câștigat ambii. Maia Sandu și Igor Dodon au înțeles că dacă vor continua lupta între ei, s-ar putea să câștige al treilea. Ea știe că în actualele circumstanțe i-ar fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil să-l învingă pe Igor Dodon la prezidențiale. În același timp, Dodon înțelege că în situația actuală riscă să rămână fără guvern și fără sprijinul unei majorități parlamentare, iar acest fapt îi pune mult în pericol victoria la viitoarele alegeri, îl va plasa într-o situație similară cu cea de la începutul actualului mandat, când practic nu avea putere de decizie.

Într-un cuvânt, cei doi au înțeles că nu pot exista politic unul fără celălalt. Ideea înțelegerilor este să se revină la coaliția de guvernare de anul trecut, doar că rolul Platformei DA în viitoarea coaliție ar urma să-l joace rămășițele Partidului Democrat.

Pentru a evita eventuale surprize, PAS și PSRM au depus sesizări la Curtea Constituțională în privința organizării anticipatelor odată cu prezidențialele. Totodată, cele două formațiuni vor să testeze și în ce măsură ar putea miza pe o susținere la Curtea Constituțională. Amintim că Igor Dodon poate controla doi judecători, iar alți doi au fost numiți de Guvernul Sandu, un judecător a fost chiar membru al PAS.

Discuțiile se poartă de aproximativ două luni. Prin asta se și explică șovăiala PAS în privința actualului Guvern. Or, din câte se cunoaște, demult există un număr suficient de voturi pentru demiterea Guvernului Chicu. Există nemulțumiri și în PDM, și în PSRM. Anume în acest context Platforma DA a elaborat deja de aproximativ o lună proiectul moțiunii de cenzură pe care nu-l depune în primul rând din cauza poziției neclare a PAS. Iar motivele invocate de Maia Sandu și colegii săi despre faptul că nu dorește să voteze alături de Partidul „ȘOR”, sau că așteaptă o majoritate clară de voturi sunt doar motive formale cu care se acoperă. Actuala opoziție se aliază împotriva guvernării la fiecare ședință a Parlamentului. De aceea, un vot comun al partidelor de opoziției nu ar fi ceva ieșit din comun.

O temă de discuție dintre Maia Sandu și Dodon este termenul când ar urma să intre în vigoare acordul. Maia Sandu ar prefera ca acest lucru se se întâmple înainte de alegerile prezidențiale, astfel încât să fie sigură că și-a redobândit mandatul de premier și să nu se implice în campanie. Dodon ar prefera însă formarea alianței acum, pentru că pierde majoritatea parlamentară, dar remanierea Guvernului să se producă după prezidențiale. Îi este frică de faptul că alianța cu PAS i-ar putea încurca în campanie.

Lucrurile nu sunt încă puse la punct definitiv, inclusiv și pentru că Maia Sandu nu este sigură de sprijinul întregii fracțiuni PAS pentru un nou acord cu PSRM. Și la socialiști există voci nemulțumite. Deocamdată, părțile continuă discuțiile, dar intenția e clară.

democracy.mdCategorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.