Președintele le cere oamenilor să meargă să filmeze în spitale

Preşedintele Braziliei, care consideră exagerată pandemia de coronavirus, nu a mers niciodată în spitalele din țara ca să-i vadă pe bolnavi sau pe medicii care luptă cu epidemia. În schimb, Jair Bolsonaro a provocat un val de indignare după ce a cerut joi seară populaţiei să meargă să filmeze în spitale pentru a verifica gradul de ocupare.

Jair Bolsonaro Foto: Guliver/Getty Images

„Potrivit informaţiilor mele, mă înşel poate, practic nimeni nu şi-a pierdut viaţa din lipsa unui aparat de ventilaţie mecanică sau a unui pat la terapie intensivă”, a motivat preşedintele de extremă dreapta.

Reclame

„Ar fi bine să mergeţi la un spital din apropiere (…) şi să găsiţi un mijloc de a intra pentru a filma”, a declarat şeful statului în timpul transmisiunii sale săptămânale live pe Facebook, relatează AFP, preluată de Agerpres. „Mulţi oameni o fac deja, dar este nevoie de şi mai mulţi, pentru a arăta dacă paturile sunt ocupate sau nu”, a adăugat el, explicând că înregistrările video publicate pe reţelele sociale vor fi „filtrate”, apoi analizate de poliţie sau de serviciile de informaţii.

De la începutul pandemiei, cifrele oficiale au indicat în anumite momente o ocupare de peste 95% a paturilor de la terapie intensivă în numeroase state, chiar dacă această rată a scăzut în ultimele zile la Rio de Janeiro şi Sao Paulo, unde a început o redeschidere graduală a magazinelor.

Jair Bolsonaro, în război cu guvernatorii care au luat măsuri de restricție

„Dacă Bolsonaro ar fi la înălţimea funcţiei sale, dacă nu ar fi atât de disperat, ar şti că nu este nevoie să trimită oamenii să invadeze spitalele (…) Dacă vrea să viziteze spitalele noastre, i le voi arăta eu însumi”, a reacţionat pe Twitter Flavio Dino, guvernator al statului Maranhao (nord-est).

„Când Jair Bolsonaro le cere susţinătorilor săi să invadeze spitalele sub pretextul de a filma paturile, el pune vieţi în pericol cu impunitate”, a afirmat şi deputatul de stânga Paulo Fernando dos Santos.

Curbele pandemiei sunt în plină creştere în Brazilia, care a depăşit pragurile de 40.000 de morţi şi 800.000 de contaminări.

Jair Bolsonaro este angajat într-o dispută cu guvernatorii statelor care au luat măsuri de restricţie, militând pentru reluarea activităţilor economice în numele păstrării locurilor de muncă. Săptămâna trecută, guvernul a fost foarte criticat pentru că a difuzat bilanţuri oficiale trunchiate privind decesele şi cazurile confirmate de COVID-19. Ministerul Sănătăţii a dat înapoi în cele din urmă marţi, după ce un judecător al Curţii Supreme a ordonat publicarea statisticilor despre pandemie în integralitatea lor.

digi24.roCategorii:Actualitate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.