Planul UE de relansare economică. Macron: Negocierile „avansează și fiecare trebuie ascultat”

Negocierile „avansează” asupra planului de relansare post-pandemie al Uniunii Europene, a spus preşedintele francez, Emmanuel Macron, la sosirea într-o vizită în Olanda pentru discuţii cu premierul Mark Rutte, relatează AFP, citată de Agerpres.

Emmanuel Macron. Foto: wintonsblog.com

Olanda se numără printre cele patru state (alături de Austria, Danemarca şi Suedia) care sunt foarte rezervate în legătură cu proiectul acestui plan – stabilit deocamdată la 750 miliarde de euro -, de care vor beneficia în primul rând ţările din sudul Uniunii, cel mai grav afectate de pandemie.

Reclame

Mark Rutte l-a primit pe preşedintele Franţei în cursul serii la Haga pentru o întrevedere, urmată de un dineu de lucru, înaintea unui summit extraordinar cu prezenţa fizică a liderilor celor 27 de ţări ale UE, la 17 şi 18 iulie, la Bruxelles, pentru a încerca să găsească un acord asupra planului uriaş de relansare a economiei europene.

Cei doi lideri nu au făcut declaraţii în faţa reprezentanţilor presei, dar amândoi „cred în această solidaritate care face Europa noastră”, a scris într-un mesaj pe Twitter Emmanuel Macron înainte de întâlnirea cu prim-ministrul olandez.

„Până la Consiliul European din iulie, trebuie să îi convingem pe partenerii noştri pe baza acestui acord franco-german. Negocierile avansează şi fiecare trebuie ascultat”, a adăugat el.

Liderii europeni s-au angajat într-o cursă contracronometru pentru a se pune de acord înainte de sfârşitul lui iulie asupra planului de relansare, în ciuda divergenţelor profunde constatate la o primă reuniune, desfăşurată vineri prin videoconferinţă.

Premierul Mark Rutte s-a arătat însă sceptic asupra încheierii unui acord la summitul din iulie.

„Nu este sigur că va putea fi finalizat până atunci sau dacă vom avea nevoie de mai multe sesiuni, ori dacă acestea vor trebui să aibă loc în timpul verii sau mai târziu”, a declarat el, potrivit AFP.Categorii:Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.