Noi reguli privind vârsta de pensionare intră în vigoare la 1 iulie

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, solicitantul trebuie să atingă vârsta standard de pensionare şi să contribuie la sistemul public de pensii o anumită perioadă de timp.Începând cu 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani şi va creşte treptat până la 63 de ani până la 1 iulie 2028. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani şi va creşte treptat până la 34 de ani.

Dan Guțu / ipn.md

Potrivit IPN, Casa Naţională de Asigurări Sociale menţionează că, în acelaşi timp, bărbaţii, care intenţionează să-şi perfecteze pensia pentru limită de vârstă, trebuie să aibă 63 de ani şi stagiu de cotizare de 34 de ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019. Atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei pensia pentru limita de vârstă se stabileşte în condiţiile unui stagiu minim de cotizare de cel puţin 15 ani.

Reclame

Cu respectarea condiţiilor specific prevăzute de lege, reduceri ale vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de opt ani cinci şi mai mulţi copii. Ele pot să se pensioneze cu trei ani înainte de vârsta standard de pensionare, respectiv, de la 1 iulie 2020 la vârsta de 56 de ani.

Conform legii, cei care au lucrat în condiţii deosebite de muncă pot să iasă la pensie mai devreme în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat în aceste condiţii. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări Sociale: http://www.cnas.md, la rubrica „Pensii”.

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activităţii de muncă a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale.

CNAS reaminteşte că la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activităţile realizate până la 1 ianuarie 1999 deoarece pensia se calculează doar în baza venitului asigurat realizat după 1 ianuarie 1999, reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale. Totodată, se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în toată perioada de activitate confirmat prin carnetul de muncă.

Pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vârstei de pensionare, cererea şi actele necesare se depun la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depăşirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.Categorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.