Dan Dungaciu: Ceea ce s-a petrecut în R. Moldova seamănă foarte mult cu o confruntare între mafioți

Ceea ce se întâmplă la Chişinău în legătură cu deputatul Ştefan Gaţcan se vede foarte prost, din afară, pentru Republica Moldova. „Cineva a mers prea departe”, spune analistul român Dan Dungaciu, care subliniază că, deşi Igor Dodon va încerca să se disocieze de episodul cu deputatul Gaţcan, această serie de incidente va servi drept un mare dezavantaj pentru o eventuală candidatură a sa la un nou mandat de preşedinte şi un mare avantaj pentru cei care vor debarcarea actualei puteri, în special a guvernului Chicu, care are susţinerea totală a lui Igor Dodon.

caleaeuropeana.ro

În cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR Moldova, Dan Dungaciu a declarat că ceea ce s-a petrecut azi în R. Moldova seamănă foarte mult cu o confruntare între mafioţi.

Reclame

„Este ca şi cum statul acţionează în felul următor: te lupţi cu mafioţii răpindu-le familia sau dacă un terorist acţionează, răspunsul statului este să îi bombardeze familia sau rudele. Deci practic asistăm la o confruntare între mafioţi. Ce se întâmplă acum în R. Moldova nu are nicio legătură cu un stat în care instituţiile funcţionează sau în stat care este până la urmă stat. Acesta este primul sentiment pe care îl am. Este incredibil, neverosimil”.

Dan Dungaciu mai spune că după un asemenea episod, miza, la Chişinău, nu trebuie să fie schimbarea Parlamentului, ci schimbarea puterii, iar în curând se aşteaptă că în curând vor apărea înregistrări video sau declaraţii care vor clarifica lucrurile.

Sociologul mai spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi pe scena politică din R. Moldova constituie un mare dezavantaj pentru Igor Dodon:

„S-a depăşit o linie roşie, nu numai limita bunului simţ, ci o limită de suportabilităţii. I-a făcut un enorm dezavantaj lui Igor Dodon şi a candidaturii sale pentru al doilea mandat. Cineva a mers prea departe. Cineva s-a comportat mai rău decât personajul împotriva căruia declară că luptă, sau cel puţin la fel de rău. A fost un exces de zel. Cred că domnul Dodon are acum probleme mari de a se disocia de acest episod, de a încerca să pară că n-a avut nicio legătură. E puţin credibil, evident. Dar pentru Igor Dodon este extrem de grav ce s-a întâmplat.

Cei care au spus „lasă şefu, că rezolvăm noi povestea cu majoritatea”, au rezolvat-o într-un fel care este mult mai rău decât dacă ar fi lăsat episodul să se desfăşoare nestingherit.

Acest episod este în favoarea celor care vor doborârea acestui Guvern. PSRM va fi foarte greu de apărat, chiar şi de cei care mai închideau ochii până acum. PSRM şi domnul Dodon seamănă leit cu episoadele în care acţiona domnul Plahotniuc şi partizanii săi de la vremea respectivă”, a declarat Dan Dungaciu.

Marți, 30 iunie, Ştefan Gaţcan a anunţat că părăseşte fracţiunea parlamentară a PSRM pentru a se alătura grupului Pro Moldova. Câteva ore mai târziu, Pro Moldova a anunţat într-un comunicat de presă că, „au început ameninţările şi controalele la clinica privată fondată de Ştefan Gaţcan”. Deputaţii PSRM au protestat în faţa clinicii private pe care a fondat-o Ştefan Gaţcan, aducând o coroană, dar şi în faţa casei deputatului. Mai mult, deputatul a fost oprit forţat în trafic, fiind hărţuit şi ameninţat, spun cei din Pro Moldova.

Totul a luat o altă întorsătură astăzi, când PSRM anunţă într-un comunicat de presă că Ştefan Gaţcan a participat la şedinţa fracţiunii parlamentare a socialiştilor, că şi-a depus mandatul de deputat şi că va rămâne în echipa PSRM. „Fracţiunea PSRM a luat act de această decizie şi l-a încurajat pe Ştefan Gaţcan să participe cât mai activ în viaţa Partidului Socialiştilor”, se spune în comunicatul PSRM.

De cealaltă parte, deputaţii Pro Moldova afirmă că Ştefan Gaţcan a fost „sechestrat de un grup de deputaţi socialişti şi obligat să semneze cererea de demisie”. De asemenea, cei din Pro Moldova au fost azi la sediul Preşedinţiei, afirmând că deputatul Gaţcan se află acolo, în contextul în care deputatul nu răspundea la apeluri de mai multe ore. Într-un final, Ştefan Gaţcan a postat un video, lângă o vie, în care a declarat că nu este sechestrat, „totul este ok… am nevoie de reabilitare”.

TVR MoldovaCategorii:Opinii

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.