Percepția UE față de Moldova este geopolitizată, politolog

Politologul Dionis Cenușa, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, consideră că, atunci când Uniunea Europeană își propune să medieze și să găsească soluții politice, ea o face cu succes.

Dionis Cenușă. Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Deocamdată, Moldova poate fi considerată o excepție de la această eficiență diplomatică pe care o demonstrează UE în Georgia, de exemplu. Politologul mai crede că percepția UE față de Moldova este una geopolitizată, deoarece președinția, guvernarea în ansamblu este asociată cu forțele pro-ruse, iar UE așteaptă timpuri când vor veni la guvernare forțe pro-europene, ceea ce nu este corect. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice: „Președinția Germaniei în UE: impact pentru Europa, impact pentru Republica Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN.

Reclame

În opinia lui Dionis Cenușa, atitudinea UE este „o eroare de calcul strategic”, deoarece, crede el, lucrurile trebuie văzut în perspectivă. Potrivit lui, Moldova se află la o cotitură extrem de gravă și se poate „scufunda”, dacă nu ia decizii corecte cu ajutorul partenerilor externi. „Și societatea moldovenească are un rol important, ea trebuie să se informeze corect, să se detașeze de clișeele politice. Un rol important are și mass-media, și societatea civilă, care ar fi bine să se axeze pe obiectivul general strategic al țării, care este integrarea europeană, nu pe susținerea unei tabere politice”, a spus el.

Dionis Cenușa a venit cu o recomandare către UE și, indirect, pentru Germania, ca să revadă felul în care sunt aplicate anumite condiționalități în Parteneriatul Estic. „Atunci când factorul oligarhic reprezintă o problemă pentru instituțiile democratice din Republica Moldova, același factor oligarhic este nociv pentru procesele democratice din Georgia sau Ucraina. Când vorbim despre condiționalități pe care UE le cere în mod responsabil pentru Moldova, aceleași criterii trebuie aplicate față de Georgia și Ucraina. UE folosește uneori instrumente extreme de eficiente în unele cazuri și uită de ele în altele”, a remarcat politologul.

În altă ordine de idei, politologul se întreabă „de ce Moldova nu demonstrează suficientă inteligență ca sa înțeleagă că parcursul european este calea pentru a rezolva o mulțime de probleme?”. Potrivit lui, datorită faptului că cetățenii moldoveni pot obține cetățenia UE prin pașapoartele române și cele bulgare, se pierde motivația de a accede în UE. „Însă, COVID-19 și pandemia au demonstrat cât de fragilă este posibilitatea de a te numi cetățean european, când frontierele sunt închise. Când circulația în interiorul UE este restricționată, tu nu poți beneficia de același beneficii. Criza sanitară ne-a trezit pe noi să realizăm că dacă nu creăm condiții acasă, UE poate dispărea ca o alternativă”, a spus Dionis Cenușa. Politologul afirmă că transformările trebuie să aibă loc în Moldova cât mai repede posibil, deoarece criza sanitară se poate repeta, la proporții cu mult mai mari.



Categorii:Opinii

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.