Urmașii personalului medical decedat de Covid-19 vor primi îndemnizații de la stat

Urmașii personalului medical decedat de COVID-19 vor primi îndemnizații de la stat. Comisia de control al finanțelor publice a avizat pozitiv astăzi un proiect de lege în acest sens.

Guliver/Gettyimages

Potrivit documentului elaborat de Executiv, de dreptul la indemnizație vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior) – până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani. În cazul în care nu există urmași din categoria celor menționați mai sus, indemnizația se acordă unuia dintre părinți.

Reclame

Cuantumul indemnizației se va stabili în funcție de categoria de urmași. Astfel, pentru soțul supraviețuitor – în mărime de 50% din baza de calcul, pentru copii – în mărime de 75% pentru fiecare urmaș, pentru părinți – în mărime de 50% din baza de calcul.

Totodată, proiectul prevede că, cuantumul indemnizației calculate nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia națională.

Conform documentului, indemnizația se stabilește din data decesului, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile din ziua respectivă.

Pentru a deveni lege proiectul trebui adoptat de Legislativ.

MoldpresCategorii:Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.