Guvernul Chicu, de azi pe mâine?

Deputaţii partidelor de opoziţie ale fostului bloc ACUM au introdus în Parlament proiectul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului. Potrivit corespondentului agenţiei INFOTAG, documentul a fost semnat de 26 de deputaţi ai Platformei DA şi ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

fb.com/dodon.igor1

Prezentând proiectul moţiunii, liderul fracțiunii Platformei DA, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a subliniat că „Guvernul condus de Ion Chicu a încălcat în mod repetat Constituția, și-a depășit atribuţiile, a încercat să înlocuiască Parlamentul, aprobând legi contrare prevederilor Constituției, lucru confirmat de Curtea Constituțională”.

Reclame

În acest context, el a amintit de decizia instanței de a anula acordul privind acordarea unui credit de 200 mil. euro de către Rusia, menționând că, „în caz contrar, suveranităţii și intereselor naționale ale Moldovei le-ar fi aduse prejudicii iremediabile”.

„Guvernul a gestionat extrem de prost situația epidemiologică și economică. Acest Guvern al lui Ion Chicu încă nu a înţeles gravitatea situației. Măsurile propuse de Guvern nu ajută afacerile și cetățenii, ci sunt un șoc fără terapie. Multe domenii sunt în pragul falimentului. Acțiunile neprofesioniste ale Guvernului duc la creșterea intenţionată a șomajului, deoarece Cabinetul de miniștri nu a considerat necesar să sprijine antreprenorii și să plătească șomajul tehnic. Guvernul nu are un plan anticriză serios pentru salvarea economiei și eliminarea consecințelor crizei cauzate de pandemia de coronavirus”, spune Slusari.

În moţiunea prezentată se mai spune că „Guvernul a sabotat relațiile cu Uniunea Europeană, ceea ce a dus la pierderea celei de-a treia tranșe de asistență macrofinanciară în valoare de 40 mil. euro”.

„Guvernul promovează o politică externă inconsecventă, lipsită de predictibilitate și logică. Cabinetul de miniștri neglijează parteneriatul strategic cu Uniunea Europeană și țările vecine, concentrându-se exclusiv pe integrarea eurasiatică, înlocuiește cooperarea cu structurile europene prin cooperarea cu CSI și Uniunea Eurasiatică”, a declarat vicespeakerul.

Proiectul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului a fost semnat de 26 de deputați din două fracțiuni. Ei au refuzat susţinerea grupului „Pro Moldova” și a Partidului Şor, subliniind că nu doresc să coopereze cu deputații implicați în frauda bancară din Moldova. Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură urmează a fi examinată în Parlament la prima ședință plenară de săptămâna viitoare. Pentru demisia Guvernului sunt necesare 51 de voturi ale celor 101 deputați.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.