Deputații moldoveni au plecat în vacanță lăsând baltă un important proiect

Parlamentarii au plecat în vacanţă cu o mare restanţă. Ei au lăsat baltă un important proiect ce prevedere modificarea Codului Electoral, la care a constatat abateri chiar şi Curtea Constituţională. Atât guvernarea cât şi opoziţia au propus o serie de amendamente, însă nu au mai găsit un consens. Actul urmează să fie trimis, pentru o expertiză internaţională, la Comisia de la Veneţia.

Alexandru Tarlev / gazetadesud.md

Transportarea organizată şi contra plată a alegătorilor, utilizarea resurselor administrative, implicarea bisericii în campania electorală, soluţionarea contestanţiilor şi reglementarea domeniului audiovizual. Acestea sunt principalele probleme care ar trebui să dispară o dată cu modificarea legislaţiei. Experţii de la Promo-LEX susţin că aceasta e partea bună a pachetului de legi, însă dacă întoarcem foaia găsim cu totul altceva.

Pavel Postică, director de programe Promo-LEX: „Dar partea proastă este că nu pentru fiecare dintre ele sunt oferite definiţii exacte. Asta va duce la aceea că vom avea sancţiuni dar nu vom putea să le aplicăm în practică pentru că autorităţile executive, poliţia, CA, CEC, etc. Nu vor avea definiţiile necesare şi va rămâne cumva la discreţia persoanei care ia decizia – este asta transportarea organizată a alegătorilor sau nu este”.

De fapt, toate aceste modificări trebuiau făcute după scrutinul prezidenţial din 2016, atunci când Înalta Curte a ridicat Parlamentului şase probleme. La patru ani distanţă, deputaţii s-au apucat de lucru. Amendamentele cerute au fost introduse în proiectul de lege, doar că nu au mai fost votate în a doua lectură. Opoziţia şi puterea nu au putut găsit un numitor comun.

Abia la emiterea unui verdict de către Comisia de la Veneţia, autorităţile de la Chişinău vor decide şi când vor reveni în Parlament pentru a vota actul normativ. E posibil ca acest lucru să se întâmple tocmai în sesiunea de toamnă-iarnă. Însă experţii vorbesc despre un mare risc.

Atât experţii cât şi deputaţii vorbesc şi despre o a treia variantă. Ar fi şi cea mai simplă pentru că presupune renunţarea la modificările Codului Electoral. Asta ar însemna că scrutinul prezidenţial din 1 noiembrie se va desfăşura după aceleaşi reguli de joc, adică în baza unei legislaţii electorale învechite şi permisive la nereguli.

TVR MoldovaCategorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.