PAS: Dodon face bani din contrabanda cu țigări

Fracţiunea parlamentară PAS anunţă că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova pentru a primi asistenţa EU este inclusă o nouă condiţionalitate care ţine de combaterea contrabandei. Despre acest lucru au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele fracţiunii PAS Igor Grosu şi Rosian Vasiloi – şef al Poliţiei de Frontieră în Guvernul Maia Sandu.

În acest sens, parlamentarul a declarat că, în calitate de membru al Comisiei de securitate şi ordine publică, va cere audieri în cadrul comisiei a instituţiilor statului responsabile de contracararea acestui fenomen şi, totodată, va face un denunţ la Procuratura Generala oferindu-le toate aceste date.

Reclame

„Schemele cu contrabandă au revenit în forţă din ianuarie prin eliberarea licenţelor pentru două companii din Transnistria, prin acoperirea politică a guvernării lui Dodon. Dodon face bani din acest trafic, bani pe care ulterior să-i folosească în campania electorală, bani pe care acum îi foloseşte pentru pomeni electorale. Cinismul lui Dodon, în iunie, pe timp de pandemie, atunci când toţi trebuiau să se preocupe, în special cei de la guvernare, de gestionarea situaţiei, ei se ocupau cu contrabanda de ţigări.

Performanţa negativă şi ruşinoasă a lui Dodon este că Moldova, din vina lor, a reuşit să capete această condiţionalitate în raport cu partenerii de dezvoltare. O condiţie care spune foarte simplu – Încetaţi contrabanda cu ţigări!”, a precizat Igor Grosu.

În context, Rosian Vasiloi a prezentat cifre conform cărora în perioada ianuarie-mai 2020, autorităţile din România au reţinut – 2.322.005 ţigarete în valoare de peste 7 milioane de lei. Şi asta în judeţele de la frontieră cu Republica Moldova – Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

Statistica autorităţilor din Moldova diferă mult de datele prezentate de autorităţile române, spune Vasiloi: Astfel, autorităţile din Republica Moldova arată că timp de şase luni – au fost reţinute doar 402.760 ţigarete (total 9 cazuri) şi anume – în punctele de trecere a frontierei de stat cu România (7 cazuri), un caz a fost în interiorul ţării şi unul pe Aeroportul Internaţional Chişinău (500 pachete). Iar la frontiera verde, conform acestor date, nu a fost constatat niciun caz de contrabandă cu ţigarete.

În acelaşi timp, autorităţile din România prezintă informaţii precum că, în primele 6 luni ale anului 2020, au reţinut 5.319.856 ţigarete în valoare de 14 mln lei moldoveneşti. Datele prezentate de autorităţile române arată că, doar în luna iunie, au fost reţinute puţin peste 3 mln de ţigarete.

TVR MoldovaCategorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.