Usatîi: Parlamentul ales în 2014 a fost nelegitim

Liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi a anunțat că va depune o plângere la procuratură pe numele mai multor foști oficiali și persoane cu funcții de răspundere care ar fi influențat excluderea Partidului Patria, pe ale cărei liste candida echipa sa la alegerile parlamentare din 2014.

Renato Usatîi. Foto: curentul.md

După ce astăzi CEDO a condamnat Republica Moldova pe acel caz, Renato Usatîi a reiterat într-o conferință de presă acuzațiile la adresa guvernării de atunci, care ar fi determinat exlcuderea formațiunii sale.

Reclame

El a precizat că va depune o plângere la procuratură și va cere intentarea unei cauze penale pe numele fostului premier Vlad Filat, ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc, care ar fi principalul vinovat, fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan, un fost șef de la poliție, Gheorghe Cavcaliuc și foștii președinți de instanțe Mihai Poalelungi și Ion Pleșca.

Potrivit lui Renato Usatîi, decizia de a exclude partidul său din campanie ar fi favorizat în mod direct Partidul Socialiștilor.

Totodată, făcând referire la hotărârea Curții Constituționale din 2016 care a anulat reforma constituțională din anul 2000 și a stabilit revenirea la alegerile prezidențiale în mod direct, Renato Usatîi susține că în același mod ar putea fi anulate rezultatele alegerilor din 2014 și 2019.

Amintim că în ajunul alegerilor parlamentare din 2014, instanțele de judecată, la solicitarea CEC, au exclus din campanie Partidul Patria, formațiune cotată cu șanse mari de accedere în parlament. Motivul invocat a fost că formațiunea ar fi utilizat în campanie bani proveniți de peste hotare.

CEDO a condamnat R. Moldova în acest caz constatând că „excluderea partidului reclamant din cursa electorală nu s-a bazat pe dovezi suficiente și relevante, procedurile în fața comisiei și instanțelor judecătorești nu au acordat partidului reclamant suficiente garanții împotriva arbitrariului, și că deciziile autorităților naționale nu au fost motivate și corespunzător au fost arbitrare”.

Radio ChișinăuCategorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.