VIDEO. Premieră medicală în R. Moldova: Un glonț a fost scos după un an și jumătate din creierul unui tânăr

O intervenție chirurgicală extrem de complicată a fost realizată în premieră la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”. Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, care este și directorul instituției, a reușit să extragă din capul unui tânăr din România un glonț pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an și jumate, când a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania, transmite IPN.

inn.md

Intervenția a durat aproximativ șase ore, iar la o zi după ce medicii au extras glonțul, pacientul deja putea vorbi. Potrivit profesorului, o astfel de operație nu se efectuează în regim de urgență. Sunt necesare investigații amănunțite.

Reclame

Tânărul a fost împușcat în regiunea temporo-parietală stânga, glonțul rămânând intracerebral. Din spusele mamei, s-a întâmplat în Germania, unde tânărul își făcea studiile. Acesta s-a aflat în comă aproximativ trei luni și jumate. Când și-a revenit prezenta afazie mixtă și lipsa vederii la ambii ochi. S-a tratat în România, iar la Chișinău pacientul a fost internat pentru investigații și tratament după ce în Germania și România a primit refuz de a fi operat din cauza gravității stării lui. Tânărul pronunța doar unele silabe, avea dereglări de comportament, toate în evoluție stabilă, cu alterarea capacității de lucru și calității vieții.

inn.md

A fost consultat de profesorul Grigore Zapuhlîh astfel fiind decisă internarea la INN. Ulterior, a urmat intervenția chirurgicală efectuată de profesor și conferențiarul Vasile Galearschi.

„Am efectuat operația prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glonțul, căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glonțului, dar și fapul că pacientul după operație putea sta în picioare, putea sta așezat. A început să perceapă unele comenzi de la cei apropiați, iar când l-am externat mi-a dat mâna și și-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a venit la Chișinău fiind adus pe targă, dar a plecat stând așezat în mașină,” a mărturisit Grigore Zapuhlîh, citat într-un comunicat de presă al Institutului.

Starea după înlăturarea glonțului endocranian prin abord supraorbital stânga era satisfăcătoare, în ameliorare cu prezența mișcărilor spontane în toate extremitățile. Glonțul a fost extras cu success fără apariția complicațiilor neurologice. În două săptămâni pacientul a fost externat.

Atenţie, imagini cu puternic impact emoţional!Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.