Rusia: Mii de oameni au protestat împotriva lui Putin

Protestele din oraşul Habarovsk, în estul îndepărtat al Rusiei, generate de arestarea unui fost guvernator, nu dau semne că vor înceta, după cinci săptămâni. Mii de persoane continuă să participe la ele iar oamenii cer acum preşedintelui Vladimir Putin să renunţe la putere, transmite AFP, citat de Agerpres.

Cetățenii din Habarovsk, Rusia, protestează de pe 11 iulie împotriva arestării guvernatorului. Foto: Dmitry Morgulis/ TASS Image. Foto: Profimedia Images

Potrivit autorităţilor, aproximativ 3.000 de manifestanţi au mărşăluit sâmbătă prin centrul oraşului Habarovsk, purtând pancarte şi steaguri.

Reclame

Protestele au fost organizate, iniţial, pentru a cere eliberarea fostului guvernator regional Serghei Furgal, aflat în arest la Moscova. Cu timpul, manifestaţiile au început să se transforme în mitinguri de protest faţă de abuzurile Moscovei şi cer acum preşedintelui Vladimir Putin să renunţe la putere, unul dintre puţinele exemple de proteste anti-Putin în cei 20 de ani de când acesta conduce Rusia.

Furgal a fost arestat şi îndepărtat din funcţie pentru că ar fi ordonat două omoruri în urmă cu aproximativ 15 ani. Susţinătorii săi au denunţat motivaţia politică a acuzaţiilor la adresa lui Furgal.

Până în prezent au avut loc puţine arestări în timpul protestelor de masă autorizate, desfăşurate la mii de kilometri de Moscova.

Observatorii sunt de părere că autorităţile de la Moscova nu doresc să utilizeze forţa pentru a domoli acest val de proteste deoarece se tem că aceasta ar putea provoca proteste în alte regiuni ale Federaţiei Ruse.Categorii:Externe

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.