E importantă o viziune actualizată din partea guvernării, față de ce vede prin „integrare europeană”, politolog

Republica Moldova nu are o strategie foarte clară de integrare europeană, pe lângă Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care este un document extrem de tehnic. Este importantă o viziune clară, simplă și actualizată din partea guvernării față de ceea se are în vedere prin „integrare europeană” și cum poate fi aceasta atinsă, pe lângă documentele tehnice pe care le are deja dezvoltate și pe care le implementează cu Uniunea Europeană. Opinia a fost exprimată de Dionis Cenușa, politolog, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, la dezbaterile publice: „Rezistența la șoc în Parteneriatul Estic – abordarea UE vs. varianta NATO”, organizate de Agenția de presă IPN.

Dionis Cenușă. Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Potrivit politologului, Uniunea Europeană vine să susțină statele, nu-și impune propria agendă. Spre regret, în Republica Moldova există percepția că cineva din exterior vine să rezolve problemele moldovenilor, pe când în realitate, clasa politică cerșește ajutor, fie și la nivel de automatism – atunci când ceea ce propune UE în regiune este preluat și de Moldova.

Reclame

În altă ordine de idei, Dionis Cenușa a relatat că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a fost creată pentru a apăra și a se coaliza în apărarea fiecărui stat membru.

În același timp, UE a fost creată pentru a preveni războaiele pe continentul european și a ajuns să fie o organizație supranațională care a are atribuții exclusive în domenii specifice. UE însă, nu are competențe în domeniul militar. Ea poate susține cooperarea în domeniul militar, dar nu are acele competențe aprofundate precum NATO. UE, declară politologul, e mai degrabă interesată în componenta societală, umană, în dezvoltarea capitalului uman etc. „UE se integrează pe domnii similare cu cele NATO, dar alege o dimensiune care implică mai mult civilul și mai puțin militarul”, a adăugat Dionis Cenușa.

Politologul mai spune că UE de facto investește în propria securitate prin ajutorarea țărilor din vecinătatea sa estică.

De asemenea, UE mizează foarte mult pe intervențiile societății civile, în special la nivel de monitorizare în Parteneriatul Estic. „De fapt, societatea civilă reprezintă partenerul UE în statele din Parteneriatul Estic”, a spus Dionis Cenușa.Categorii:Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.