Generația tinerilor este în descreștere continuă în R. Moldova

Aproape 27% din populația Republicii Moldova reprezintă tinerii, cu vârsta cuprinsă între 14 și 34 de ani. Datele Biroului Național de Statistică, prezentate cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului, marcată pe 12 august, arată că generaţia tinerilor este în descreștere continuă, transmite IPN.

Potrivit BNS, în perioada 2015-2019, populaţia cu vârsta de 14-19 ani a scăzut cu 28,4 mii de persoane, iar ponderea acestei categorii în numărul total al tinerilor s-a majorat nesemnificativ de la 22,5% la 1 ianuarie 2016, până la 23,5% la 1 ianuarie 2020.

Reclame

Numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani a scăzut cu 68,9 mii de persoane (cu 4,3 p.p.), a celor în vârstă de 25-29 de ani cu 56,5 mii (sau cu 1,8 p.p.), iar numărul celor cu vârsta de 30-34 ani cu 5,1 mii (cu 5 p.p. mai mult).

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului, prim-ministrul Ion Chicu a transmis un mesaj în care menționează că această zi este un bun prilej pentru a marca importanța tinerilor ca cea mai însemnată forță motrice a societății. De asemenea, pentru a analiza mai profund necesitățile și așteptările tinerilor, trasând noi perspective și acțiuni pentru dezvoltarea societății.

„Sunteți o forță capabilă să construiască viitorul fiecăruia în parte, și a întregii țări, așa cum îl visați. Pentru aceasta trebuie acțiune și implicare activă la viața socială, politică și economică – lucru esențial pentru dezvoltarea durabilă a societății noastre. Voi sunteți cei care generați soluții, recomandări eficiente și aduceți viziunea nouă – numai așa putem construi o țară prosperă și modernă. Urmărind acest obiectiv, Guvernul întreprinde toate măsurile pentru a crește calitatea și oportunitățile disponibile tinerilor pentru a oferi cât mai multe perspective de dezvoltare, acasă, în Moldova”, susține Ion Chicu.

Și ministrul educației, culturii și cercetării, Igor Șarov, a transmis un mesaj în care menționează că tinerii sunt resursa de energie, curaj și talent. Sunt viitorul și speranța zilei de mâine a unei societăți dezvoltate și moderne, tinerii având un rol important în dezvoltarea cursului democratic și european al Republicii Moldova. „Sunt ferm convins că tinerii nu sunt doar viitorul, dar și prezentul țării noastre, reprezentând o valoroasă resursă pentru dezvoltarea și generarea schimbărilor sociale, pentru dezvoltarea economiei și a domeniului inovațiilor tehnologice”, a mai spus ministrul.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a desemnat, în 1999, data de 12 august Ziua internaţională a tineretului.Categorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.