Protest de solidaritate la Ambasada Republicii Belarus în Moldova

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a manifestat astăzi, 13 august, în fața Ambasadei Republicii Belarus în Republica Moldova, în semn de solidaritate cu populația din Belarus, care protestează împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale și a situației politice din această țară, transmite IPN.

Într-o Declarație lăsată la poarta Ambasadei, manifestanții au condamnat acțiunile violente ale forțelor de ordine din Belarus asupra cetățenilor care au ieșit în stradă să protesteze împotriva rezultatelor alegerilor. Ei și-au exprimat regretul că protestatarii din Belarus sunt reținuți abuziv și sunt deținuți în condiții inumane. Inclusiv, în condiții de pandemie, sunt supuși riscului de a contracta infecția COVID-19.

Reclame

Ion Guzun, în numele organizațiilor societății civile, și-a exprimat speranța că organele de drept vor investiga în mod independent și echitabil acțiunile violente din Belarus și vor elibera persoanele reținute nemotivat. „Sperăm foarte mult că comunitatea internațională își va manifesta nu doar îngrijorarea, dar și va întreprinde acțiuni directe de sancționare a persoanelor care comit abuzuri”, a adăugat acesta.

Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International-Moldova, a îndemnat populația din Belarus să nu-i fie frică. „Cu regimurile autoritate trebuie de luptat”. „Acela care nu vâslește, cu barca nu se duce departe. De aceea, curaj la toți!”, a chemat activista.

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a fost creată în anul 2011 și are actualmente 85 de organizații membre, 6 dintre acestea constituind organizații-umbrelă pentru alte 255 de organizații.

În Belarus au loc proteste din 9 august, în urma alegrilor prezidențiale la care Alexandr Lukașenko a fost desemnat câștigător pentru un nou mandat. În încercarea de a suprima protestele, forțele de ordine au folosit tunurile de apă, gloanțe de cauciuc și bastoane. Potrivit presei internaționale, peste trei mii de protestatari, dar și jurnaliști au fost reținuți și agresați. Doi dintre protestatari au decedat.Categorii:Actualitate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.