Dodon explică de ce l-a felicitat pe „ultimul dictator al Europei”

Igor Dodon a venit cu o reacţie în care explică de ce a felicitat câştigătorul declarat al alegerilor prezidenţiale din Belarus, Alexandr Lukaşenko, care se află, de altfel, la cârma ţării de 26 de ani, fiind considerat „ultimul dictator al Europei”.

Igor Dodon. Foto: Dumitru Doru / EPA-EFE

Şeful statului spune că unii spun bravo că a transmis felicitări, alţii spun că e rău, însă astfel prevede protocolul.

Reclame

„Noi avem relaţii de prietenie, avem parteneriate bune, fostul şef al statului (Vladimir Voronin) i-a acordat lui Lukaşenko „Ordinul Republicii”. El a ajutat ţara noastră, avem multe întreprinderimixte, iar acolo Comisia Electorală a recunoscut alegerile. Ce trebuie să facă liderul ţării? Desigur că trebuie să transmită felicitări, să ureze succes”, a declarat şeful statului într-un video pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon spune că violenţele din Belarus sunt „treburile interne” ale ţării, iar Republica Moldova se descurcă mai prost decât Belarus, după destrămarea URSS.

„Ceea ce se întâmplă acum acolo, sunt treburile lor interne. Sigur că mie tot multe lucruri nu îmi plac. Mi-aş dori să nu fie aceste ciocniri, nicăieri, în nicio ţară, nici la noi, nici la ei. Desigur că este foarte rău, însă atunci când eu îmi amintesc despre Belarus, şi compar cu ţara noastră, ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani după destrămarea URSS, mie mi-i jale de Republica Moldova şi cetăţenii noştri. Belaruşii arată mult mai bine şi nu vorbim de Lukaşenko”.

Amintim că, în urma alegerilor prezidenţiale din Belarus, Alexandr Lukaşenko, aflat la conducere de 26 de ani în Belarus, a fost declarat câştigător, cu peste 80% din sufragii. În urma acestor rezultate anunţate, numeroase proteste masive au fost organizate în mai multe oraşe, cetăţenii contestând legalitatea alegerilor. Sute de cetăţeni au fost arestaţi, iar un protestatar a decedat. În mediul online au apărut zeci de imagini video în care trupele speciale ale ministerului de interne, „OMON”, sunt surprinse în timp ce bat, fără motiv, cetăţeni care protestează paşnic sau pur şi simplu merg pe stradă.

Principalul contracandidat al lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia a mers luni la CEC să depună o plângere, însă după aceasta nu a mai fost văzută. A doua zi dimineaţă, s-a anunţat că Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania. Marţi, într-un video, aceasta apare citind de pe foaie un mesaj, în care îndeamnă cetăţenii să renunţe la proteste. Ulterior, în spaţiul public au apărut imagini care ar demonstra că video a fost făcut în biroul preşedintelui CEC din Belarus.

De asemenea, alegerile din Belarus nu au fost recunoscute la nivel internaţional. Uniunea Europeană a avertizat, marţi, că scrutinul prezidenţial nu a fost „nici liber, nici echitabil” şi ar putea impune sancţiuni Administraţiei din Belarus.

Deşi o mare parte a cetăţenilor Republicii Belarus contestă rezultatele alegerilor de duminică, iar liderii europeni au cerut numărarea exactă a voturilor, preşedintele Igor Dodon s-a grăbit să-i adreseze omologului său de la Minsk un mesaj de felicitare.

TVR MoldovaCategorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.