Erdogan: Turcia a descoperit cel mai mare depozit de gaz natural în Marea Neagră

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că Turcia a descoperit în Marea Neagră „cel mai mare” depozit de gaz natural „din istoria sa”, adăugând că speră să-l distribuie în 2023, potrivit AFP.

Recep Tayyip Erdogan. Foto: rador.ro

„Turcia a făcut cea mai mare descoperire de gaz natural din istoria sa în Marea Neagră”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs la Istanbul, precizând că aceste rezerve sunt estimate la 320 de miliarde de metri cubi.

Reclame

Erdogan a precizat că descoperirea a fost făcută în perimetrul de explorare Tuna-1. Potrivit lui, primele indicii arată că „depozitul face parte dintr-o rezervă mult mai importantă”, fără a da alte detalii.

Preşedintele turc a afirmat că Turcia va accelera în următoarele luni căutările de hidrocarburi în Mediterana orientală, ignorând apelurile Uniunii Europene.

„Vom accelera operaţiunile noastre în Mediterana odată cu desfăşurarea la sfârşitul anului a navei de foraj Kanuni, care în prezent este în întreţinere”, a declarat Erdogan, adăugând că speră „la descoperiri asemănătoare” celei de vineri.

O altă navă de foraj maritim şi mai multe de cercetare seismică au fost deja trimise în zonele din Mediterana orientală disputate între Turcia, Grecia şi Cipru.

Acum două săptămâni, Ankara a trimis nava Oruç Reis, escortată de nave de război, într-o zonă revendicată de Grecia, declanşând o escaladă a tensiunilor.

Descoperirile în ultimii ani a unor depozite importante de gaze în Mediterana orientală a stârnit interesul ţărilor riverane. Ankara s-a simţit exclusă şi a intensificat forajele unilaterale, stârnind nemulţumirea vecinilor şi a Uniunii Europene.

news.roCategorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.