„Bucătarul lui Putin” a promis că îl va ruina pe Navalnîi, dacă acesta „nu-și va da sufletul”

Un apropiat controversat al preşedintelui Rusiei, cunoscut drept „Bucătarul lui Putin”, a promis că-l va ruina pe Aleksei Navalnîi, opozantul aflat în comă la Berlin în urma unei presupuse otrăviri, dacă acesta „nu îşi va da sufletul”, scrie Agerpres.

Alexei Navalnîi. Foto: Shutterstock

Omul de afaceri Evgheni Prigojin, a cărui firmă de catering Concord a lucrat pentru Kremlin, este suspectat de legături cu o „fermă de troli” pe care Washingtonul o acuză de ingerinţă electorală, precum şi de implicare în grupul de mercenari Wagner.

Reclame

Prigojin intenţionează să-i facă pe Navalnîi şi pe aliata sa Liubov Sobol să-i plătească 88 milioane de ruble (aproape un milion de euro) drept prejudicii în urma publicării uneia din anchetele lor, anunţă un comunicat publicat marţi seară de biroul de presă al Concord.

Navalnîi şi echipa sa vizează în anchetele lor corupţia elitelor ruse, adunând milioane de vizualizări pe reţelele sociale.

‘Intenţionez să ruinez acest grup de oameni fără scrupule’, afirmă Prigojin în comunicat, potrivit căruia o firmă de cantine şcolare, care a încheiat un contract cu Concord, ar fi fost prejudiciată în urma unui video al lui Navalnîi care îi incrimina activitatea. Prigojin susţine că a despăgubit firma respectivă şi acum vrea să recupereze banii de la opozanţi.

„Dacă Navalnîi îşi dă sufletul lui Dumnezeu, nu am intenţia să-l persecut în această lume (…) Dacă va trăi, va trebui să răspundă cu toată rigoarea legii ruse”, a adăugat el.

În martie, Prigojin a cerut despăgubiri de 50 miliarde Statelor Unite după ce acestea l-au sancţionat pentru rolul său în ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Omul de afaceri mai este acuzat de legături, pe care le neagă, cu grupul Wagner, ai cărui membri ar lupta în Siria, Libia şi mai multe ţări din Africa.

Opozantul Aleksei Navalnîi se află spitalizat la Berlin, unde medicii spun că au stabilit că prezintă „urme de otrăvire”.

Ivan Jdanov, directorul Fundaţiei Anticorupţie (FBK) a lui Navalnîi, a declarat miercuri că „este clar că doar Putin personal ar fi putut să autorizeze otrăvirea” acestuia. Putin „urăşte prea mult ceea ce face FBK, dându-i în vileag pe el şi anturajul lui”, a spus Jdanov, citat de Reuters.

Kremlinul a calificat drept „vorbe-n vânt” şi neadevăruri orice aluzii că Putin ar fi implicat în vreun fel în îmbolnăvirea opozantului.

Potrivit Reuters, Navalnîi însuşi a considerat că moartea sa nu-l va ajuta pe Putin. Cu puţin înainte de a se îmbolnăvi, el le-a spus susţinătorilor că moartea sa l-ar „transforma într-un erou”.Categorii:Externe

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.