Președintele Libanului: A venit „timpul schimbării”

Preşedintele libanez Michel Aoun consideră că a venit „timpul schimbării” pentru ca Libanul să fie declarat un ”stat laic”, înaintea unei vizite la Beirut a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care exercită presiuni în vederea unei reforme confesionale, relatează AFP.

Preşedintele Michel Aoun îndeamnă ca Libanul să fie declarat „stat laic”. Foto: Twitter

„Întrucât sunt convins că numai un stat laic este capabil să protejeze pluralismul, să-l apere transformându-l într-o unitate reală, cer ca Libanul să fie declarat stat laic”, a declarat duminică Michel Aoun, într-un discurs adresat libanezilor.

Reclame

El s-a angajat să ”cheme la dialog autorităţile religioase şi liderii politici, pentru a se ajunge la o formulă acceptabilă de către toţi şi care să poată fi pusă în aplicare prin intermediul unor amendamente constituţionale adecvate”.

Criticat violent de o mişcare de contestare, şeful statului libanez a recunoscut că ”tineretul libanez îndeamnă la schimbare” şi a subliniat că ”a venit momentul” modificării sistemului politic.

Emmanuel Macron, primul şef de stat străin care s-a dus la Liban după exploziile sângeroase din portul Beirut la 4 august, o ţară în care clasa politică este considerată responsabilă, i-a îndemnat pe liderii politici libanezi să întreprindă reforme politice vitale.

Preşedintele francez, aşteptat din nou luni seara la Beirut, a evocat vineri ”constrângerile unui sistem confesional” care a condus ”la o situaţie în care nu mai există aproape deloc o reînnoire (politică) şi în care este aproape imposibil să se facă reforme”.

Liderului puternicului Hezbollah şiit proiranian Hassan Nasrallah, un aliat al partidului prezidenţial – Curentul Patriotic Liber -, a anunţat duminică faptul că formaţiunea sa este dispusă să discute despre un nou ”pact politic” în Liban, o ţară în care diversele comunităţi religioase îşi împart puterea.

Michel Aoun, de confesiune creştină, a recunoscut că sistemul confesional ”a devenit un obstacol în calea oricărei dezvoltări (…), oricărei reforme şi orocărei lupte împotriva corupţţiei” şi că acesta este chiar ”generator de conflicte”.

News.roCategorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.