Sancțiunile pentru infracțiuni de corupție vor fi înăsprite

Parlamentul va înăspri sancţiunile pentru infracţiuni de corupţie. Comisia juridică, numiri şi imunităţi va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Codului penal.

Potrivit proiectului, unele infracţiuni de corupţie vor fi transferate de la categoria de infracţiuni mai puţin grave la categoria infracţiunilor grave. Noua încadrare juridică va oferi organelor de urmărire penală instrumente suplimentare de ordin procedural, care vor îmbunătăţi activitatea în faza de urmărire penală pentru a contracara fenomenul de corupţie. Codul penal prevede că persoana se eliberează de răspundere penală dacă au expirat 15 ani de la săvârşirea unei infracţiuni grave, comparativ cu termenul de 5 ani prevăzut pentru infracţiunile mai puţin grave.

Reclame

De asemenea, va fi majorat până la 8 ani termenul de închisoare pentru acte de corupţie.

O altă pârghie de eficientizare a activităţii organelor de urmărire penală reprezintă posibilitatea efectuării activităţii speciale de investigaţii pentru infracţiunile de corupţie, în cazul existenţei unei bănuieli rezonabile cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave.

Noile modificări vor crea premise pentru practici unitare a instanţelor judecătoreşti în soluţionarea cauzelor de corupţie, deoarece nu va fi posibilă aplicarea normelor privind liberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundere contravenţională, condamnarea cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi liberarea de pedeapsă datorită schimbării situaţiei.

Proiectul a fost elaborat de Guvern, în baza acordului la nivel de experţi dintre misiunea FMI şi autorităţile Republicii Moldova privind programul de reforme economice. Noul program prevede avansarea în implementarea unor reforme instituţionale pentru a elimina vulnerabilităţile din domeniile guvernanţei fiscale, supravegherii sectorului financiar nebancar, reglementării pieţei, prevenirii şi combaterii corupţiei.

Proiectul urmează a fi dezbătut în şedinţa plenară a Parlamentului.Categorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.