PAS cere CEC să-și anuleze circulara privind finanțarea scrutinului prezidențial

Comisia Electorală Centrală (CEC) ar fi remis ieri o circulară, prin care informează candidaţii la alegerile prezidenţiale că nu vor putea beneficia de resursele financiare acumulate până acum pe conturile partidelor. Banii pentru campania prezidenţială ar urma să fie colectaţi începând cu 1 octombrie, când începe campania electorală. Declaraţii în acest sens au fost făcute de lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care în cadrul unui briefing a solicitat CEC să anuleze de urgenţă această circulară şi să o înlocuiască cu o decizie corectă, care să permită desfăşurarea alegerilor corect şi transparent.

fb.com/unpaspentru.md

„Ieri vine scrisoare de la CEC cu propunerea deja aprobată a socialistului şi fostului consilier al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, în care se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu candidaţii la prezidenţiale şi că bănuţii nu pot fi folosiţi în această campanie. Ceea ce zice CEC este că noi trebuie să stăm cuminţi până la 1 octombrie şi doar atunci când se deschide contul pentru campania electorală să începem să adunăm bani. Adică zice că trebuie să începem campania cu zero lei în cont. Asta este logica majorităţii de la CEC. Credem că este o decizie abuzivă a noii majorităţi socialiste de la CEC”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu.

Reclame

„În această circulară a CEC emisă ieri se face trimitere la un articol din Codul electoral, conform căruia partidele nu apar în definiţia concurentului electoral pentru alegerile prezidenţiale. Între timp, în această definiţie din 2016 au fost făcute schimbări în legislaţie prin care s-a spus contrariul. Mă refer la modificarea din 2019 în care s-a prevăzut că partidele primesc bani pentru performanţele lor la alegerile prezidenţiale. Lucrul acesta nu doar că s-a scris în lege, dar CEC a şi executat această prevedere”, spune deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

În context, lidera PAS, Maia Sandu, a făcut apel către partidele politice la solidaritate. „Cerem CEC să anuleze de urgenţă această circulară şi să o înlocuiască cu o decizie corectă. Vom semnala acest abuz al CEC tuturor partenerilor de dezvoltare. Îndemnăm să se solidarizeze şi toate partidele politice, să nu permită ca acest abuz să treacă aşa cum vrea Dodon”, a mai declarat Maia Sandu.

Contactat pentru o reacţie, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, nu a răspuns apelurilor noastre.

Potrivit CEC, la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie ar putea participa 13 candidaţi. Deocamdată, Comisia Electorală Centrală a înregistrat doi concurenţi electorali la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Este vorba de Andrei Năstase, înaintat de Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” şi Renato Usatîi – de Partidul Politic „Partidul Nostru”.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.