Nu cred că Dodon poate să fraudeze alegerile cum a făcut-o Lukașenko, politolog

Politologul Dionis Cenușa consideră că Republica Moldova se deosebește de Belarus prin faptul că este republică parlamentară, iar președintele nu are atât de multe atribuții. „Interesul mare față de alegerile prezidențiale din Moldova se explică prin faptul că urmează a fi declanșate alegeri parlamentare anticipate. Prin urmare, alegerile prezidențiale reprezintă o pregătire campania electorală pentru viitoarele alegeri parlamentare anticipate”. Declarațiile au fost făcute de la dezbaterile publice: „Situația din Belarus: influențe reciproce cu lumea”, organizate de Agenția de presă IPN.

Dionis Cenușă. Foto: Elena Covalenco / ipn.md

„Nu cred că președintele Igor Dodon poate să fraudeze alegerile în măsura în care o poate face și a făcut-o Alexandr Lukașenko, cel care controlează verticala puterii și care decide. Din câte cunosc personal, ultimul a solicitat centrelor pentru colectarea voturilor, CEC-ului Belarus să manipuleze cifrele. A fost ordin direct de la administrația președintelui de a falsifica alegerile. Așa ceva nu se poate întâmpla în Republica Moldova, deoarece CEC-ul este supervizat de opoziție, există o proporționalitate de reprezentare, există interes din partea comunității internaționale, OSCE-ului, Consulului Europei de a monitoriza alegerile în Moldova. Sunt prea multe mize pentru a face jocuri similare ca în Belarus”. Politologul mai spune că ar putea fi observate anumite intenții de a transporta votanți din regiunea transnistreană, dar nu prin ordin direct de la administrația președintelui.

Reclame

În altă ordine de idei, Dionis Cenușa este de părere că progresele democratice vor avea loc în Belarus, oricât de mult un sistem autoritar va încerca să închidă circulația elitelor sau transferul democratic de putere între partidele politice: „Oricum, apare momentul de criză când poporul suveran cere respectarea drepturilor sale. Niciun regim autoritar nu se poate simți confortabil atât timp cât nu permite liberalizarea, fie la nivel de societate, fie la nivel politic sau în domeniul economic. Trăim într-o lume interdependentă și liberalizarea este un proces inevitabil, da, dar, în același timp, putem să-l influențăm ca să vizeze interesul public”, a spus el.

Potrivit lui Dionis Cenușa, chiar și Belarusul, considerat cel mai stabil regim autoritar, a dat semne de slăbiciune. „Acolo există capacitatea opoziției, gândirii libere în interiorul Belarusului care a provocat oamenii să iasă la proteste, muncitorii să iasă la grevă, chiar dacă au avut riscul de a pierde locul de muncă, liceenii să iasă la protest în semn de solidaritate”. În opinia sa, Lukașenko nu poate opri aceste procese.

„Lecțiile Belarusului ar trebui să fie învățate bine de regimul de la Kremlin mai mult decât Republica Moldova sau alte state post-sovietice, unde, totuși, democrația are o experiență și cetățenii pot să opereze cu votul, au votat liber și sunt intenționați să schimbe procesele din țările lor prin metode pașnice. Belarușii ne-au dat o lecție că protestele care pot schimba lucruri, că pot avea loc fără a folosi violența”, a mai spus Dionis Cenușa.Categorii:Opinii

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.