Ambasadorul României: Există semnale îngrijorătoare care vin de la BNM cu privire la funcționarea independentă a instituției

Republica Moldova înregistrează regrese în sectorul bancar. Semnale în acest sens vin din direcția Băncii Naționale a Moldovei și a investitorilor străini. Declarații în acest sens au fost făcute de către Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, notează IPN.

„Un domeniu în care credeam că au fost făcute progrese și un domeniu care a trecut prin suferințe aspre, mă refer la sectorul bancar, noi credem că guvernul Filip dacă a rămas cu ceva în istorie, a rămas în istorie pentru progresele realizate în acest domeniu și cu eforturile depuse în vederea stabilizări situației financiare și situației bancare a Republicii Moldova, grav afectată după celebrul caz al dispariției miliardului sau miliardelor”, a declarant Daniel Ioniță în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Reclame

Potrivit diplomatului român, există semnale clare că situația din sectorul bancar nu mai progresează, ci regresează grav, atenționările fiind făcute atât de către oficiali din cadrul BNM, cât și investitorii străini.

„Semnalele respective ne vin din mai multe surse, ne vin direct de la unii investitori strategici care au venit și au investit cu bună credință, crezând în această invitație și garanții oficiale transmise de autoritățile publice din Republica Moldova, crezând în misiunea lor nobilă care viza refacerea unui sistem bancar, sistem care este esențial pentru orice stat de drept și stat democratic. Constat că în acest domeniu acum sunt anumite regrese. Sunt semnale îngrijorătoare care vin de la Banca Națională a Moldovei în ceea ce privește funcționarea independentă a instituției”, a adăugat Daniel Ioniță.

„Unii dintre investitori au venit cu bună credință, ca acum să fie persecutați. Semnalul respectiv, din păcate, e transmis și către alți investitori străini. Nu este singurul semnal de acest gen pe care l-am primit în ultima perioadă. Eu nu aș fi într-o poziție foarte confortabilă, pentru că astfel de chestiuni automat vor aprinde foarte multe beculețe în multe cancelarii, o să aprindă multe beculețe în multe birouri ale unor investitori străini care vor privi cu reticența oportunitatea sau oportunitățile de a investi în Republica Moldova”, a concluzionat ambasadorul român.Categorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.